Piratskäggets uppgång och fall

Skrivet av

Gottfrid Svartholm Warg - grundare av The Pirate Bay - med sitt piratskägg

Det senaste året, i samband med alla turer kring fildelningssajten The Pirate Bay, har en ny typ av skägg börjat göra väsen av sig. Det är ett spretigt, glest men ganska långt skägg som kombinerar bockskägget och skepparkransen på ganska märkligt sätt. Det pryder män med svarta kläder, ofta med kängor, ibland med skinnrock, alltid bleka.

Plötsligt är det skandinaviska piratskägget ett faktum.

Inspiratören är förstås Gottfrid Svartholm Warg – en av huvudmännen bakom The Pirate Bay. På bild efter bild från rättegångar och presskonferenser har han visat upp sitt piratskägg och på så vis påverkat hundratals unga datorintresserade och lätt anarkistiskt lagda män till att låta skägget växa.

Undrar om han är medveten om detta själv?

Och framförallt. Undrar om han har tänkt på den inte helt långsökta likheten med ett helt annat piratskägg?

Skäggbloggens analys av det skandinaviska piratskäggets framtid är mörk. När uppmärksamheten kring The Pirate Bay minskar är risken, eller snarare chansen kanske, att det dör ut. I vissa grupper kan det fortsätta att frodas, men det kommer nog aldrig att nå de stora massorna. Ett undergroundskägg helt enkelt – precis så som bärarna vill ha det.

2 reaktion på “Piratskäggets uppgång och fall

Kommentarer inaktiverade.