Vad har skjortan med skägget att göra?

Skrivet av

Visst tycks det finnas ett samband mellan antalet skogshuggarskjortor i butikerna och antalet skäggiga män på stan, vilket bl.a. bloggen Impopulärkultur skriver om. Det här syns inte bara i Sverige. New York Magazine skrev nyss om den skäggiga skogshuggartrenden bland innerstadsbor. Frågan är bara vad det här är för slags samband.

Det finns ett tidlöst faktum som är sant oavsett vilken trend som gäller: skägg ser bra ut till flanellskjorta.

Detta tidlösa faktum möter nu en trend: klädtillverkarna har bestämt sig för att rutiga skjortor och annan skogshuggarklädsel är det som gäller säsongerna 2008-2010. Med tanke på faktum nr ett vore det ju konstigt om skäggen inte ökade i antal när faktum nr två inträffar. Eller?

Nja. Ska man göra en argumentationsanalys så finns det några logiska steg som saknas för att man ska kunna sätta likhetstecken mellan ökat antal rutskjortor och ökat antal män som slutar raka sig.

Det kan också vara så att det räcker med att några modemän väljer att skaffa skägg som en accessoar till sin nya skogshuggarskjorta. Man ser dessa män, hjärnan gör en association och bilden fastnar eftersom skogshuggargubben med skägg är en så stark arketyp. Sedan ser man en massa rutiga skjortor och tror sig ha sett lika många nya skägg. I själva verket kanske det är inom en ganska begränsad innerstadskrets som ökningen har varit markant just av modeskäl.

Samtidigt har det uppkommit en massa nya skägg helt utan nån sorts tanke på trender, kanske sprungna ur en tävling eller ur ett par polisonger som bara växer.

Vi på Skäggbloggen struntar egentligen i om det råder en ”trend” eller inte. Alla skägg är välkomna.

Men vi undrar lite över hur SvD:S Sofia Hedström resonerar här. Menar hon att trendskäggen försöker uttrycka en hård manlighet à la karlakarl när hon skriver att de utseendemässigt ”överdriver sin maskulinitet och förespråkar styrka”? Jösses, skägg kan väl ändå uttrycka en oändlig mängd saker förutom styrka; skägg har suttit på skrivbordsveklingar likväl som myshippies.

För övrigt: En rolig detalj i NY Magazines skäggartikel är att de tipsar om inte mindre än tre svenska klädesplagg att matcha helskägget med: tröja från Cheap Monday, mössa från Fjällräven och jacka från Dunderdon. Skoggshuggarskägg kanske är något äkta svenskt ändå?

2 reaktion på “Vad har skjortan med skägget att göra?

  1. Alexander

    Sofia Hedström kanske menar att trendskäggen i själva verket är samma killar som hade stuprörsjeans, duffel och sidbena förra säsongen, men nu har ett maskulint ideal se upp till.

    Jag håller med dig om att skägg är en tidlös accessoar, däremot är det skillnad på skägg och skägg. Samma hipsters som har ett maskulint (och skäggigt) alibi nu kommer garanterat försaka det för nästa trend.

  2. Axel Inläggsförfattare

    Jo, så kanske hon menar. Och maskulint är ju skägg såtillvida att de oftast sitter på män. Men ”styrka” vetefan… de råbarkade skogshuggarna från svunna tider skulle nog se det som ett tecken på svaghet att man alls följer trender.

    Sen blir inte heller jag förvånad om dessa hipsters rakar sig så fort vinden vänder. Men det vore ju kul om någon enstaka av dem får smak på skägget och behåller det även över nästa trendskifte!

Kommentarer inaktiverade.