Jonathan: ”Skägget visar vem som har jobb”

Skrivet av

Dagens skägg, Jonathan Katzeff, är regissör och fotograf och berättar här om när han odlade ett produktionsskägg under en filminspelning under tre månader 2009. Han började renrakad och lät skägget växa till sista inspelningsdagen då han tog bort både hår och skägg med en trimmer.

Varför gjorde du det? Var det en grej i inspelningsteamet?
– Hela grejen med produktionsskägg, enligt ryktena, startades när Steven Spielberg gjorde Hajen. Eftersom det var så mycket strul med den filmen bestämde han sig för att helt enkelt inte raka sig förrän filmen var klar. Det tog ju väldigt lång tid och sen har det bara blivit en grej.

– Det kallas även regissörsskägg, men det har brett ut sig till andra positioner också, vilket gör att många inom svensk film – både reklamfilm, musikvideos och så vidare – inte rakar sig förrän hela projektet är klart. Ibland kan det ta upp till två år innan det blir klart, och då har man ju motivationen att bli klar ännu snabbare för att skägget börjar ta över ens liv.

Så om man inom filmvärlden ser en kollega med skägg vet man att ”nu har han hållt på med den här produktionen i tre månader för nu börjar det se stort ut”?
– Exakt. Och då har man lite mer pondus. Och har du sett en snubbe under typ ett års tid och han hela tiden har ett skägg, så vet du att den kisen har bra om jobb eller så går hans jobb väldigt dåligt. Är skägget ungefär samma längd hela tiden så vet du att det går bra för honom, att han hoppar från det ena projektet till det andra. Men är det väldigt långt så vet du att han är på ett projet som är helt åt helvete. Så det är lite en statusmätning inom filmvärlden.

Det var Spielberg som började.

Hur var det när du odlade produktionsskägg?
Det var jag och den andra killen som delade på jobbet som platschef som gjorde det. Och en elektriker. Men elektrikern hoppade på lite senare för han kände att det var coolt. Min kollega rakade av sig skägget halvvägs in för han kände att det inte riktigt funkade. Det kräver ju lite mod också. Det hänger lite på hur mycket man är villig att offra sitt sociala liv, hur mycket slusk man vill se ut som privat.

– Att ha ett skägg handlar ju om att vårda skägget, men ett produktionsskägg får man inte vårda så mycket som man vill. Det skägg jag har nu trimmar jag varannan vecka så att det har en jämn längd. Men på en filminspelning, då blir det ju vilt. Då kan man ta fram en liten nagelsax och ta de riktigt jobbiga bitarna även om det är fusk egentligen.

Hur långt blev det?
Jag tror det slutade på 8-9 cm. Det är rätt långt. Några dar senare var jag tvungen att trimma ner det. Man har ju en moder också, och hon gillar inte att man ser ohyfsad ut.

– Men skägget är väldigt populärt hos min sambo, så länge jag har det långt.

Så att det inte sticks?
Exakt.

En reaktion på “Jonathan: ”Skägget visar vem som har jobb”

Kommentarer inaktiverade.