Läsarnas guide till snyggare skägg

Skrivet av

Vi försöker ju hjälpa till och sortera så gott det går. Men faktum kvarstår: Det börjar bli rätt bökigt att leta reda på alla bra tips som ni läsare har kommit med här på Skäggbloggen.

Så därför tänkte vi leta åt er. Här kommer de bästa läsartipsen kring skäggvård. Hittills.

Först och främst:

Så handlar det, precis som Jonas säger om att våga. Och att ha tålamod om skägget inte ser skitsnyggt ut från början.

Ansning/rakning:Eric rakar sitt skägg i duschen

För att undvika att badrummet blir fullt av skäggstrån när man rakar sig kan man, som Anders föreslår, hänga upp en liten spegel och ställa sig naken i badkaret/duschen. Bara att skölja när man är klar. Lite smidigare är väl Karl Johan Olssons tips om en rakapparat, Philips QT4045, som suger upp de avklippta skäggstråna medan man ansar. Sicken skäggtrimmer va.

För att få en tydligare form på skägget kan man klippa det kortare under hakan. profanum_vulgus rakar allt på halsen. Under hakan rakar han skägget till en trekant mellan käkbenens rundning och med spetsen 4-5 cm från hakspetsen.

Forma skägget:

För att tukta ett yvigt och spretigt skägg kan man använda vax. Mustaschvax använder vissa, men veteranen Nils slutade vaxa sin mustasch – den föll av då. Bättre då kanske profanum_vulgus tips om hårvax. Daxvax blåa burk är bra och det ska kammas in i fuktigt skägg.

Daglig skötsel:

I den dagliga skötseln av skägget är det flera läsare, som Magnus, som rekommenderar hårbalsam, ibland kombinerat med kam eller borste. Per Samuelsson vill slå ett slag för luskammen för att reda ut trassliga skägg. Även här har profanum_vulgus ett bra tips: gå och lägg dig med blött skägg – då är det snyggt när du vaknar.

Stort tack till alla ni som bidrar med er kunskap! I takt med att Skäggbloggen får in fler lysande tips från er kära läsare så får vi återkomma med fler inlägg av den här typen.

5 reaktion på “Läsarnas guide till snyggare skägg

 1. Johanna

  Föredömligt med ett tipsinlägg, intressant läsning även för oss som saknar skägg! Har ett tips för de som tycker vax blir för klibbigt: skäggolja! Köpte detta till min sambo för några år sen, Dermalogica hette märket, och han har uppskattat oljan mycket. Skägget blir mindre vasst och mer formbart.

 2. Jensan

  Vilken utomordentligt snygg kille på översta bilden! Mums! Var kan man få tag på en sådan pudding??

 3. Kalle

  Jag brukar också raka mig med en spegel i duschen för att slippa städa. Och man jag inte hinner det – alltså klä av mig allt och rigga spegeln och sen duscha – så brukar jag låna min sons gamla plasthaklapp med en hund på. Och då menar jag en sån där hårdplasthaklapp som har en uppsamlingsskål under – säkert tänkt till matspill men den funkar lika bra med skäggstrån. Sen är det bara att skaka ut innehållet i soporna och kila iväg. Smart va?

  Och ja, det kan bli lite av en strypupplevelse om man försöker knäppa kragen – så gör inte det.

 4. Rille

  Hej,

  Jag är över 35 och har väldigt gles skäggväxt på överläpp och haka, men det största problemet är att de få strån jag har växer både rakt ut och uppåt vilket får hakan att se ut som en rätt sunkig maskrosboll. OM mitt skägg skulle ”krulla”/locka” sig neråt skulle jag nog kunna få både en mustasch och ett hakskägg som såg betydligt tätare ut – kanske t.o.m. ganska snyggt, vilket har lett mig till att fundera på ifall det finns någon locktång för skägg. Vet du eller någon annan om det finns en dylik tingest?

 5. Eric Inläggsförfattare

  Tja!

  Nä jag har nog aldrig hört talas om något sådant. Skumt att det växer uppåt! Har du testat att låta det växa ut lite? Kanske tyngs skäggstråna ner då. Annars är ett bra tips att ha lite vax i skägget och forma det med, antingen riktigt mustaschvax eller vanligt hårvax. Det funkar också bra.

Kommentarer inaktiverade.