Morgan Larsson: ”Polisen litade på mustaschen”

Skrivet av
Morgan Larsson. Foto: Hanna Andersson/SR.

"Skägget är mannens smink," säger Morgan.

Vi på Skäggbloggen älskar radioprogrammet Christer i P3 och har på webben kunnat se att en av programledarna, Morgan Larsson, sedan ungefär en månad har börjat odla ett allt tjockare helskägg. Självklart måste vi höra vad Morgan säger om detta.

Hur kommer det sig att du har börjat odla helskägg?
– Jag ville se om jag verkligen kunde få helskägg. Jag har länge velat, men tvekat eftersom det är lite skralt med växten på kinderna. Speciellt på den ena. Vågar fortfarande inte riktigt kalla mitt skägg ett helskägg, men blir väldigt glad över att du använder ordet.

– Anledningen till att jag vill ha skägg är för att leka med identiteten en smula. Det känns till exempel som att jag ”klär ut mig till en vuxen”. Och det är intressant.

Hur känner du dig i skägg?
– Det är mest när jag ser mig i spegeln som jag tänker på att jag har det, och då känner jag mig glad. Och ibland när mina fingertoppar reser över stråtopparna längs mitt anlete kan även en speciell sorts trygghet infinna sig. Jag inbillar mig att den tryggheten blir större ju mer skägget ökar i storlek. Har hört från män med större skägg att skägget blir som en ”nalle man vill klappa hela tiden”.

Du har ju tidigare haft mustasch och andra varianter av skägg. Vad är det som har fått dig att byta skäggfrisyr vid olika tillfällen?
– Återigen handlar det om att leka med sitt uttryck, och med sitt utseende. Skägget är mannens smink.

Glöm inte att odla mustasch innan du svänger ut på Autobahn.

Finns det nån anekdot att berätta om något du och din mustasch har varit med om?
– För några somrar sedan reste jag och min gode vän Christer Lundberg med bil i Europa. Jag hade enbart mustasch, men Christer var slätrakad. I Tyskland blev vi utan anledning stoppade av en polisbil på autobahn. Christer som var förare blev kallad ur bilen för ett sorts spontant förhör. Poliserna var mycket hårda och verkade tycka att Christer var en riktigt skum figur.

– Efter tio minuters hårt snack från poliserna kände jag att jag nog också skulle gå ur bilen för att se om jag kunde göra något för att hjälpa situationen. Och det räckte att jag bara visade mig för att polisernas inställning skulle ändras helt. De slappnade av, skrattade lättat och lät oss genast köra vidare. Både Christer och jag är helt övertygade om att det var min mustasch som fick dem att lita på oss. Som att mustasch i Tyskland stod för ”pålitilighet”. Poliserna själva hade också mustasch. Intressant, tycker jag, speciellt med tanke på att mustasch i Sverige ofta sammankopplas med ”opålitlighet” och ”ironi”.

11 reaktion på “Morgan Larsson: ”Polisen litade på mustaschen”

 1. Axel Inläggsförfattare

  Tack, vad kul! Vi tycker att Morgan har så kloka tankar om skägg och identitetslek. Nu väntar vi bara på att även Christer Lundberg börjar odla skägg.

 2. Pingback: Jag ändrar inte frisyr, jag ändrar skägg – Gunnar Bark

 3. Annika

  Hahahahahahaha, vad skoj! Bra historia! Klart att det var mustaschen som gjorde det, och nu när du har skägg, Morgan, kommer ingen bil som du sitter i att bli stoppad. Själv är jag mycket förtjust i skägg, men eftersom min sambo inte kan odla något köpte jag ett lösskägg till honom på hans födelsedag. Samtidigt köpte jag ett blont skägg till mig själv som jag tycker klär mig mycket bra. Jag använder det när jag får tillfälle, men min sambo skäms över sitt eget och vägrar byta ut gummibanden som är till öronen, som har gått sönder, för att slippa använda det.

 4. Axel Inläggsförfattare

  @Annika Tråkigt att höra att din sambo inte uppskattar skägget. Han kanske kan få lite inspiration och pepp här på bloggen? Kul att du klär dig i skägg i alla fall!

 5. saylo

  Det är för mig rätt självklart att mustasch står för något tryggt och pålitligt. Men det kanske grundar sig i ett av mina tidigaste minnen; den traumatiska upplevelsen av att en total främling väcker mig och försöker lyfta upp mig ur sängen. Det var min far som hade rakat av sig mustaschen, tagit på sig en ny skjorta och någon slags rakvatten. Han såg fel ut, och luktade fel. Jag vägrade vara i närheten av honom tills mustaschen hade växt ut. Då var jag mellan ett och två år gammal. Han rakade av mustaschen igen när jag var femton. Reaktionen blev i stort sett densamma då. Nu, drygt tio år senare så är han tryggt mustaschprydd. Det känns bra.

 6. Dandare

  ”Vilken fantastisk historia! Vissa personer GÅR bara inte att se utan mustasch.”
  Rolf porseryd till exempel.

 7. Dandare

  Menar att jag har svårt att föreställa mig Rolf porseryd utan hans prydliga mustasch

 8. Mikkan

  Störtskönt! När jag bodde i Schweiziska alperna hade jag en cellolärare smo hette Stefano. Vi förstod knappt varann, han kunde inte engelska och jag kunde sannerligen inte dütsch, men han hade den stiligaste svarta schnurrbart man kunde tänka sig, och jag förstår nu i efterhand att det var detta som ingöt förtroende och utgjorde kittet i vår relation!

Kommentarer inaktiverade.