När blir ett skägg egentligen ett skägg?

Skrivet av

Det syns hud. Men visst är det ett skägg?

Vi får så bra frågor hela tiden. Som från Fabian, på Twitter:

fabianbom @skaggbloggen När blir egentligen ett skägg ett skägg? När går det från att vara ett oskött ansikte till att vara skägg, var går gränsen? Ngn har sagt ”När man börjar ansa”?

Vi vidarebefordrade frågan och fick svar:

kobbah @skaggbloggen skägg blir fullbordat när hud ej längre syns.
radiogagarin @skaggbloggen när man misstar ansiktet för ett yvigt 70-talsunderliv, då är det definitivt ett skägg.
thereseonfire @skaggbloggen När det är i närheten av att se så här bra ut: http://bit.ly/c9vHAJ (minus den lilla kala fläcken kanske).
Tynell @skaggbloggen …när man ser mer strå än hud inom avsett område.

Domen tycks enig: Skägg har uppstått när huden inte längre syns, oavsett om man ansar skägget eller låter det vara ovårdat.

Själv vill jag vara mindre rigid i min definition, bl.a. därför att jag själv har ett så glest och ljust skägg att huden syns hur jag än beter mig. Jag hävdar att skägg antingen uppstår när bäraren själv känner att han har skägg, eller när omgivningen kan utbrista: ”men kolla, vad skäggig du är”, beroende på vad som inträffar först. Tycker du annorlunda? Kommentera gärna nedan.

7 reaktion på “När blir ett skägg egentligen ett skägg?

 1. Tomas

  När det övergår från stubb och blir mjukt. Inte ett imponerande skägg, men likväl ett skägg.

  Det finns dock ett problem med definitionen, nämligen att den förutsätter att personen ifråga först haft stubb. Givetvis går det även att odla ett skägg direkt från fjun, även om det tar lång tid och är kanske inte så vanligt. Eftersom fjun alltid är mjukt blir det en mycket luddigare definition i det fallet. Ordvitsen högst medveten.

 2. Axel Inläggsförfattare

  @Tomas Jag tycker att det här med mjukhet är en bra definition, för den är inte beroende av hur tätt skägget är. Att odla direkt från fjun är väl oftast bara aktuellt hos tonårskillar, och om nån är modig nog att odla direkt från fjun till skägg får man väl tillämpa en annan måttstock just i det specialfallet.

 3. Nemo

  Skägg är skägg. Fjun är fjun. De är oförenliga Och det som växer ut som fjun kan aldrig bli skägg. Möjligtvis ”hår i ansikter”.

  Mellantinget – Fjägg (aka pubertetsmossa) är en styggelse som får mustiga skäggbärare att le spefullt.

  Slutsatsen på min gata i stan är att ett skägg per definition någon gång under sin utväxt kan göra annan hud illa genom sin riviga strävhet.

 4. Hans-Olov Öberg

  En del måste också sägas ligga i uppsåtet. Den som VILL att det där som växer fram i ansiktet skall bli ett SKÄGG måste helt enkelt få snabbare skäggstatus än den som medvetet tuktar det i stubbsyfte.

 5. Pelle

  Stubb är det under utväxningsfasen innan och så länge det kliar, skägg blir det när det slutat klia. Alltså efter ca tre veckor i mitt fall.

 6. Eric

  @Pelle Jag är böjd att hålla med dig på den punkten. Så är det för mig i alla fall. Fast med det resonemanget borde det jag hade kvar efter ansningen alltså inte kallas skägg – utan stubb?

  Kanske är det så…

Kommentarer inaktiverade.