Knivar, folköl och varma handdukar

Skrivet av

Ni som läst presentationerna av mig och Axel vet förmodligen att jag är periodare när det kommer till skägg. I oktober börjar jag låta det växa och i april/maj rakar jag av mig det. Igår var det dags igen för Operation Kalhygge.

Den här gången bestämde jag mig för att göra det ordentligt, så jag gick till Big T Barbershop på Söder i Stockholm för att klippa mig och bli rakad med kniv.

Först fick jag håret klippt, sen fällde barberaren Tobias stolen bakåt och så började det roliga på allvar. Efter att först ha kapat skägget med trimmer smörjde Tobias in ansiktet med olja och lindade in det i varma handdukar för att mjuka upp huden och skägget. Så blev det dags för själva rakningen med fint lödder från London och mjuk rakborste.

Efter rakningen fick min väldigt arga hud en ordentligt lugnande omgång med after shave-balsam och talk – allt för att mildra chocken över att behandlas såhär, efter mer än ett halvår i trygghet bakom ett tjockt skägg. Nu har jag den lenaste haka jag någonsin haft och är sjukt nöjd med mitt beslut.

Jag gillar när man inte satsar på att vara något slags skägg-spa. Att man inte får känslan av lyx, utan snarare av personen som driver stället, när man kommer in i lokalen. Jag dras mer till den klassiska kvarters-herrsalongen än till skönhetssalongen men jag gillar ändå att känna mig omhändertagen – och det gör man verkligen när någon drar en rakkniv längs ens haklinje.

Och förresten, sa jag att jag fick en folköl mellan behandlingarna? Precis min typ av ställe det där.

Före och efter helrenoveringen hos barberaren. Det känns bra att vara utan skägg igen. Somrigt. Och så vet jag ju att det kommer tillbaka igen i höst.

7 reaktion på “Knivar, folköl och varma handdukar

 1. Axel

  Eric, så många motstridiga känslor väcks. Å ena sidan glädje över att du har fått en så trivsam barberarupplevelse och fascination över att ett ansikte kan skifta karaktär — och ålder — så radikalt. Å andra sidan sorg över förlusten av ett så frodigt skägg. Nå, jag ser fram emot att se det växa ut igen.

 2. Eric Inläggsförfattare

  Ja, jag hoppas inte att jag har vanärat bloggen nu. Illa nog att jag skakat om din världsbild på det här viset. Till hösten, min vän, till hösten, då ska allt återgå till det normala. Håll ut!

 3. Jacob

  Obs: inlägget nedan ska ses som ett skämt.

  Eric Eric Eric. Vad är det du har gjort? Ditt tilltag är ett brutalt påhopp på allt vad skäggbloggen står för. Här lever man i villfarelsen att alla här på skäggbloggen är skäggälskare. Hyllandes det manliga idealet med ett hårigt kraftfullt ansikte. Och så möts man av detta. Ett fjantigt babyface. Vi kräver rättning, vi kräver avbön, vi kräver en offentlig ursäkt. FY på dig. SKÄMS!!!

  Nu är det du som genast går ut och 1) köper ett lösskägg på buttricks 2) slänger allt vad rakatteraljer heter och 3) Ser till att skägget växer ut igen.

  Skäms pojk, skamvrån och ett kok stryk är vad du ska ha.

 4. Axel

  @Eric En blogg kan återhämta sig även från vanära. Det positiva är att vi nu har en reporter bakom fiendens linjer som kan rapportera om hudens plågsamma liv vid den dagliga rakningen. Vi breddar rapporteringen.

  @Jacob Det är rätta takter! En rejäl avbasning ska han ha.

 5. Pingback: ”Nakna män med kamera på toaletten är otäckt” | Skäggbloggen

 6. Pingback: Samtidigt i köket: en bloggkupp | Skäggbloggen

Kommentarer inaktiverade.