Inför Skägg-EM 2010: Intervju med Svenska Mustaschklubben

Skrivet av
Svenska Mustaschklubben

Styrelsen i Svenska Mustaschklubben. Stående fr.v. Dan Sederowsky, Kjell Örneke, Agne Jonsson, Bo Jonsson. Sittande fr.v. Kalle Fernholm, Hans Hamrin, Christer Drangel.

På lördag är det dags för Skägg-EM 2010 i österrikiska Leogang. Årets stora skäggtävling.

Vid förra EM 2008 tävlande Bo Jonsson och Dan Sederowsky för Sverige. De är medlemmar i Svenska Mustaschklubben. Tyvärr är det ingen av klubbens medlemmar som kan åka till årets tävling, och Sverige har därför ingen representant i EM.

– Vi satsar på VM nästa år i stället. Det är i Norge i maj. Nästan hemmaplan, säger Dan Sederowsky när jag når honom på telefon.

Vad är svenska mustachklubben egentligen?
– Vi är en samling galningar som dricker öl och har kul tillsammans. I grunden är vi en förening som samlar pengar till välgörenhet.

The Handlebar Club

Grundarna av The Handlebar Club i England.

– Det startade i England 1947 som en social välgörenhetshistoria för hemvändare från flygvapnet. Om du har sett nån film från kriget hade de alla stora mustascher. Det heter Handlebar Club i England. Den svenska klubben började som en svensk underavdelning till the Handlebar Club och utvecklades sen till en egen klubb.

Måste man ha en elitmustasch för att vara med eller kan det vara vilken musche som helst?
– Kravet är att man ska ha minst 12 cm lång mustasch av handlebar-typ, uppåtsträvande. Sen tillkommer det mer subjektiva kriteriet: Man ska vara gentleman. Om du inte uppfyller medlemskraven kan du ändå bli vänmedlem.

Vad gör ni?
– Vi ses en gång i månaden. De flesta bor i Skåne, så vi samlas ofta därnere. 25-årsjubileet förra året var på min hemmaplan i Köping. Då kom det folk från hela världen och gratulerade.

I morgon fortsätter intervjun med Dan Sederowsky. Då berättar han mer om hur skäggtävlingar går till och om precis hur galna skäggtyskarna är. Läs mer om inträdeskraven och klubbens verksamhet på Svenska Mustaschklubbens webbplats.

En reaktion på “Inför Skägg-EM 2010: Intervju med Svenska Mustaschklubben

  1. Eric

    Shit alltså. Man vill ju ändå vara medlem i en sån där klubb. När jag fyller femtio ska jag odla handlebar-musche, den saken är säker (tror inte jag kan bära upp en förrän då).

Kommentarer inaktiverade.