Så här tävlar man i skägg: Intervju med Dan Sederowsky

Skrivet av

På lördag är det Skägg-EM. Här fortsätter intervjun med Svenska Mustaschklubbens Dan Sederowsky från i går.

Dan Sederowsky. Foto: Svenska Mustaschklubben.

Dan Sederowsky. Foto: Svenska Mustaschklubben.

Vad har du för mustasch själv nu?
– I tävlingssammanhang går jag i fristil.

Vad innebär det?
– Det finns tre huvudklasser: Skägg, mustasch och ”nåt däremellan” (partial beard på engelska). Sedan finns underkategorier. Exempelvis är Dalí en tävlingsklass och då finns det ett givet mått på hur mustaschen ska se ut. De som inte passar in i en given klass går in i fristil. Då är det mer subjektiv bedömning hur man passar i mustaschen.

Hur laddar man inför tävling?
– Vi har varit på ett och annat träningsläger. Inför förra EM var vi och tränade på oktoberfesten. Öl är bra för skägget för det är mycket b-vitamin i.

Varför mustasch och inte skägg?
– Det var de tidiga reglerna i England. Nu är det bara vi och England och Norge som har den regeln. I Tyskland finns nio klubbar totalt och de tillåter även skägg. Det finns en kvinna som är med i en tysk klubb.

Finns det nån storfavorit inför EM?
– Det blir ju flera vinnare, en i varje klass. Jag har inte sett deltagarlistan än, men får jag bara veta vilka som är med vet jag nog vem som vinner, särskilt när det är tyskar inblandade. De tar allt så allvarligt. De har till och med med sig egna stylister när de tävlar.

– Jag glömmer aldrig VM 1999 här i Sverige. Jag var och hämtade tyskarna när de kom. De kom stylade. De kunde inte gå rakt genom tullen för de hade så breda skägg och mustascher, så de var tvungna att gå på snedden.

Läs mer:
Svenska Mustaschklubben
Skägg-EM 2010 i  Leogang
Intervju med Dan Sederowsky på Magazin24

På lördag är det Skägg-EM

Räkna med att se såna här fina skägg på Skägg-EM 2 oktober.

En reaktion på “Så här tävlar man i skägg: Intervju med Dan Sederowsky

  1. Pingback: Sveriges medaljhopp i skägg-VM planerar mustaschkupp | Skäggbloggen

Kommentarer inaktiverade.