”Unga tyskar obildade i skägg”

Skrivet av

Vi pratar ju oändligt mycket om skägg här på bloggen. Men ganska sällan pratar vi om skägg i andra länder, om man räknar bort kommentararer till bilder. Så när vi fick nys om att Björn Schmidt flyttat från Sverige till Tyskland och dessutom odlat mustasch så var vi förstås tvungna att försöka pumpa honom på så mycket information som möjligt.

Du hade bott i Tyskland i två år innan du började odla, vad fick dig att ta steget?

Nyfikenhet. Hur skulle det se ut på mig med, tyvärr, väldigt klen skäggväxt. Lite spännande var det att se hur mitt tafatta mustaschförsök skulle tas emot av tyskarna.

Hur känns det nu, såhär några månader in?

Det känns mycket bra även om jag inte ska förneka att jag då och då övervägt att raka av den. Det roliga är att jag har fått mycket cred av mina svenska vänner medan tyskarna jag umgås mest med bara har skrattat och undrat vad det är för experiment jag deltar i.

Kommer muschen att få stanna kvar?

Jadå. Lite synd bara att mitt ansiktshår inte tillåter mig att experimentera mer med ansiktsfrisyrerna. Det skulle jag som flintis verkligen uppskatta. Funderar på att, likt en kollega, odla ut håret på sidorna av skallen så att mustaschen blir en del i en helhetskoncept. Får se…

Hur skulle du säga att skäggmodet skiljer sig mellan Sverige och Tyskland?

Det är en generationsfråga. Det gamla tyska gardet tar skägget på största allvar och är mycket mer kreativa än svenskarna. Det bär sitt skägg med stolthet och får den uppmärksamhet de förtjänar. De är speciellt stora på vaxade mustascher. Bland de yngre är skäggväxt sällsynt men här syns tydliga kulturella skillnader. Nytyskar gillar att jobba med fjantiga detaljer och ser ut som fotbollsspelaren Kuraniy http://www.kevin-kuranyi.de/. Den stora gruppen miljökämpar och vänsterradikaler klipper sig ingenstans medan övriga som bär skägg antingen har en sån mesig musche som jag eller så har de tredagars.

Skulle du säga att mustaschen har en högre status i Tyskland jämfört med Sverige?

Sover Dolly Parton på rygg? Tyskarna har väl vunnit VM i mustasch och skägg sedan det grundades och framför allt de äldre vet att uppskatta en riktig vacker ansiktsfrisyr. Däremot är den yngre generationen väldigt obildade i skägg och har definitivt inte förstått att omvärden förknippar den tyska mannen med hockeyfrilla (Vokuhila på tyska), jeansväst och musche. Jag är dock inte sen att berömma en fin man eller en kraftig mustasch.

Blir du annorlunda bemött av tyskarna nu när du har mustasch jämfört med innan du började odla?

Ja, jag tas inte på samma allvar som tidigare. Kolla på bilden, hur kan det bli så?

Ingen aning, jag tycker att du ser hur stilig ut som helst. Fortsätt så!