Hur får man till den perfekta frosten i skägget?

Skrivet av

Jonas Cramby ställde sig frågan i går: ”Hur får man egentligen ett sådant där snyggt jämnfrostigt skägg? Jag får bara en stor isklump runt munnen.”

Låt mig lägga fram en teori. Stark vind gynnar isbildning, medan strängare kyla utan vind främjar fin rimfrost.

Dessutom: Om man anstränger sig och blir varm, och värme stiger upp från kragen, så borde det kunna få frost att smälta och bilda droppar som sedan fryser till isklumpar.

Frostskägg
På den vänstra bilden var jag ute en blåsig och snöig dag, ca –7°C. Det blev isklumpar. På den högra bilden var jag ute en vindstilla dag, ca –12°C. Det blev mer fin rimfrost kring enskilda skäggstrån.

Låt mig ta två exempel till som stöder tesen.

Is i skägget
1. De här istapparna har bloggaren Cloudsandfeathers fått efter att ha varit ute och tränat till cykel. Kroppsvärmen som bildas och fartvinden i ansiktet borde väl kunna förklara istapparna?

Frost i skägget
2. ”Här i Torassieppi är det 28 minusgrader” bloggar Ruben som kör hundspann i norra Finland. Kallt som fan alltså = fin frost.

Vad har du för erfarenheter som talar för eller mot de här hypoteserna?

6 reaktion på “Hur får man till den perfekta frosten i skägget?

 1. Paul

  I ämbete av en föredetta skäggig lagergubbe, vars vardag länge spenderades i ett vindstilla -35, så anser jag att det bör konstateras att en faktor i detta ligger i hur personen ifråga andas. Själv andas jag tydligen helt ur näsan, vilket gör att jag får en ismustasch, och ett frostskägg.
  Medan andra får is-hakskägg rätt så snabbt.

 2. David Borgström

  Paul: Å andra sidan beror väl andningen lite på hur kallt det är också. När det är -35 är det ju smärtsamt att andas genom näsan, så då andas jag själv mer genom munnen än annars. Är dock vanligtvis en näsandare.

  Det man bör försöka se upp med är ju annars den ökända issnormustaschen. Aldrig sexigt, dessvärre.

 3. Axel Inläggsförfattare

  Paul: Aha! Har du gjort några iakttagelser om ifall temperaturen på utandningsluften kan variera och om det i så fall påverkar frostbildandet?

 4. Ruff

  Jag brukar mestadels få isklumpar i skägget, men det tror jag handlar mycket om att jag sällan är ute i minusgrader utan att röra mycket på mig (cykling, långfärdsskridskor, skidåkning). Därtill brukar det inte vara kallare än max -20°, så mina erfarenheter tycks väl tala för din tes om rimfrost/isbildning.

 5. Ruben

  Jag är också en mun-andare, och under min tid i Finland, med temperaturer mellan 25 och 40 minus, så var det också helt vindstilla förutom slädarnas fartvindar. Att köra hundsläde är ofta mer ansträngande än man tror, och jag tror det är det som är nyckeln till mitt frostskägg, att arbeta med kroppen tillräckligt för att bli andfådd, varpå utandningsluften blir fuktigare, men inte så pass att man får upp värmen eller svettas, för då smälter ju skäggfrosten.

Kommentarer inaktiverade.