Test av skäggtrimmer: Braun Exact Power EP 100

Skrivet av

Vi vill att våra läsare ska kunna göra bra val av verktyg för att sköta sina skägg, och här kommer vårt andra skäggtrimmer-test.

Braun Exact Power EP 100 kommer med både en kam för skäggtrimning och en för att klippa hår. Eftersom det här är en skäggblogg har jag inte testat att ansa håret på hjässan, men det kan ju vara praktiskt med dubbla funktioner.

Dubbla, förresten? Snarare kommer trimmern med en hel uppsättning funktioner, och det kan vara både bra och dåligt beroende på vad man är ute efter.

Till att börja med finns det en minnesfunktion som gör att man inte kan sätta trimmern på en kortare längd av misstag. Fördelen är att du lätt kan komma ihåg vad du hade för längd förra gången, och det skyddar mot att man av klumpighet råkar ställa in kammen fel.

Nackdelen är att det kan vara lite trögt att sätta på och av trimmern. Man måste nämligen trycka ner knappen och flytta hela kammen till rätt avstånd innan motorn startar. På den här bilden ska man alltså trycka ner knappen och skjuta pilen till åtminstone steg 3 där minnesreglaget sitter.

Man måste trycka ned knappen hårt och jag får nintendotumme efter att ha satt av och på trimmern några gånger (ett så här frenetiskt bruk av strömbrytaren blir det dock knappast till vardags, utan bara under intensivt testande).

Att ändra hastighet är däremot mycket enkelt. Det är bara att slå om till snabbare motor där skägget är extra tjockt. Kammen känns också stabil och gör det enkelt att få ett jämnt resultat.

Plockar man bort kammen kan man vinkla saxen och ta fram en konturtrimmer som inte är lika bred som den vanliga trimmerdelen. Tanken är att man ska kunna pilla med detaljer och putsa till kanter. Det blir lite enklare att fixa till mustaschen, men samtidigt har mitt skägg inte tillräckligt snirkliga detaljer för att jag riktigt ska utnyttja funktionen till fullo.

Man måste öppna trimmern för att rensa undan hår emellanåt. Denna pillighet delar Braun EP 100 med den Philipstrimmer som Eric testade nyss. Och likt Philips QT4021 går Braun EP 100 på mellan 500 och 700 kr enligt Prisjakt (i skrivande stund).

Resultatet då?

Jo, skägget blir jämnt och fint utan några långa strån som sticker ut. Jag är väldigt nöjd. Trimmern gör sitt jobb galant. Tack vare de två hastigheterna går det att få ett bra resultat både där skägget är lite tunnare och lite tjockare.

Till syvende och sist landar det i vad det är för trimmer du är ute efter. Vill du ha massor av valmöjligheter när det gäller motorhastighet, saxens bredd, minnesfunktion och möjlighet till hårklippning så är den här trimmern värd att spana in. Om det enda du vill ha är en på/av-knapp och möjlighet att ändra längd så är det här kanske inte trimmern för dig.

+ PLUS

Gott om funktioner. Man får en allt-i-ett-trimmer som ger ett snyggt resultat.

– MINUS

Lite väl krånglig om man bara vill ha en enkel trimmer utan krusiduller.

Domslut

4 lösmustascher av 5

Läs också:
Trimmertest: Philips QT4021

6 reaktion på “Test av skäggtrimmer: Braun Exact Power EP 100

 1. Brian

  Ska det bara vara ett test i månaden? Då får man ju inget svar på vilken trimmer man ska köpa förren till sommaren…

 2. Stadig

  Kan vara bra att sätta ut lite specs på dem, vill exempelvis veta vad det finns för längder på trimmern.

 3. Douglas

  Hej alla skäggfreaks. Mitt tips på maskin som är bäst (har provat en del då jag har mer skägg än hår och har kört med trimmer i flertalet år) är Panasonic ER 2211. Fick tips av en handlare som inte sålde Panasonic själv så jag beställde från Tyskland. Timmes laddning ger 50 min trimmning. Från 1mm till 20mm klipplängd samt ett mindre trimmblad. Tror detta blir er Testvinnare!

 4. Douglas

  Hej alla skäggfreaks. Mitt tips på maskin som är bäst (har provat en del då jag har mer skägg än hår och har kört med trimmer i flertalet år) är Panasonic ER 2211. Fick tips av en handlare som inte sålde Panasonic själv så jag beställde från Tyskland. Timmes laddning ger 50 min trimmning. Från 1mm till 20mm klipplängd samt ett mindre trimmblad och är vattensäker. Tror detta blir er Testvinnare!

Kommentarer inaktiverade.