Släpp pincetten!

Skrivet av

Många tjejer säger tack och lov nej till att raka ben och armhålor. Låt håret växa naturligt!

Det som är märkligt är att när det kommer till ansiktet händer något annat. Ansiktet är tabu. Trots att många tjejer har synlig hårväxt i ansiktet pratas det inte om saken. De plockar sina strån i tysthet.

När någon ändå låter mustaschen vara blir det rabalder. Skägg är en symboltyngd markör för kön – en gräns som det anses förbjudet att kliva över.

Sanningen är att vi alla har olika anlag och hormonnivåer och det gör att vissa har mer hår än andra – både tjejer och killar. Till exempel kan vissa preventivmedel göra att tjejer får mer skägg. Hos killar finns en tolerans för den här variationen. Det är okej både med och utan skägg. Tjejer som råkar ha mer hår än andra ges däremot bara ett alternativ – plocka bort det.

Det här är skit, tycker jag.

Låt gå om man känner för att ta bort ansiktshåret. Men den som väljer att låta bli måste kunna gå på stan utan att folk viskar.

Uppmaningen blir: Prova att låta hyveln eller pincetten vara! Visa dig med de hårstrån du har i ansiktet! Ta detta första steg, så kanske skäggiga tjejer kan sluta vara en så stor grej.

Det kan krävas mod. Men det finns samtidigt folk att inspireras av:
Tyska Marianna har skägg och driver bloggen Bearded Woman.
I Storbritannien finns kampanjen We Can Face It som vill göra upp med tabut kring kvinnors skäggväxt. Uppdatering: We Can Face It är tvärtom en rätt sunkig sida. Se kommentarsfältet nedan.
Isabelle har skrivit på Skäggbloggen: ”Jag önskar att kvinnlig ansiktsbehåring vore mer okej”

Detta inlägg har tidigare publicerats när Skäggbloggen gästade bloggen 365 saker du kan göra.

5 reaktion på “Släpp pincetten!

 1. Felicia

  Men är du skev eller? ”Tillhör manligheten”? Har du missat det här med att alla människor har hår överallt, utom i händerna och under fötterna (osv)? Kryp tillbaka till hålet du kom ifrån :)

 2. Alex

  Men de kvinnor som har skägg eller mustasch naturligt då? Är de mutationer som bör avyttras? Tillsammans med de män som har väldigt sparsam skäggväxt då?

 3. Mimer

  ”I Storbritannien finns kampanjen We Can Face It som vill göra upp med tabut kring kvinnors skäggväxt.”
  Ehrmm … har Du läst sajten innan Du länkade till den?
  Låt mig tvivla, eftersom den handlar om att kvinnlig ansiktsbehåring är ett både kosmetiskt, socialt och psykologiskt problem som kan leda till depression och ångest.
  Kampanjen och dess expertpanel (olika behandlare av den hemska åkomman) syftar till:
  ”We Can Face It will tackle the taboo of unwanted facial hair head on. Our mission is to encourage women with the problem to talk more openly and to arm you with all the facts you need to keep the condition under control. The good news is that a wide choice of treatments is available, ranging from DIY options that can be used at home to specialist techniques or medical treatments that can provide a longer-term solution. There’s something to suit just about every woman affected, so there’s absolutely no need to put up with unwanted facial hair.”

  Enligt min inte så ödmjuka tolkning, så är detta absoluta motsatsen till att acceptera och leva med ”oönskad” kroppsbehåring. Istället stigmatiserar denna sajt kvinnlig skäggväxt mer än vanligt i syfte att sälja dyr behandling.

 4. Axel Inläggsförfattare

  Mimer: Du har rätt i att det var slarvigt länkat till We Can Face It. Jag läser noggrannare och det är bara att konstatera att deras mål med att ”bryta tabut” kring kvinnors ansiktshår är att tjejer ska våga erkänna att det är ett problem och ”våga” be om behandling för att ta bort håret, helt tvärtemot vad Skäggbloggen vill stå för.

Kommentarer inaktiverade.