Soldatskägget – på väg tillbaka

Skrivet av

Generalerna Pope, Longstreet, Lee och Burnside.

Frammana inuti ditt huvud bilden av en amerikansk soldat. Mycket skägg? Trodde väl det…

Nej om det är några som är skäggfientliga så är det militärer, och

gärna amerikanska. Slätrakad, snaggad med pressväck. Det är så vi är vana att vår GI Joe. Vilket inte så konstigt, skägg är helt enkelt förbjudet i den amerikanska armén.

– Mustascher är tillåtna, men får inte växa nedanför läppen och utanför mungiporna. Polisonger får bara växa ned till örsnibben, säger en armétalesman till BBC.

Nu kan allt det där komma att ändras (tipstack till Christoffer). För nu har en skäggig judisk rabbi anmält militären för diskriminering efter att ha nekats jobb på grund av sitt skägg (precis som vissa muslimer och indiska sikher så får inte vissa ortodoxa judar raka sig). Om han vinner kan en hel kultur av skäggförnekare få på nöten.

Vad finns det då för argument undrar man. Hygien såklart, men också någon idé om prydlighet. Båda argumenten är rätt fåniga, särskilt om man tittar bakåt i historien. För som läsaren David tipsar om, så fanns det en tid då det var precis tvärtom. Amerikanska inbördeskriget formligen kryllade av grymma skägg och mustascher. För att inte tala om herr polisong himself, general Burnside.

Enligt BBC-artikeln kom dagens skägghat samtidigt som gasmasken. För att masken skulle sluta tätt var hakan tvungen att vara bar. Ett helt okej argument när man hade galningar som sprutade senapsgas till höger och vänster, men som idag känns lite löjligt. Särskilt med tanke på att en ny typ av soldatskägg har börjat göra entré. I många förband i Afghanistan har soldaterna upptäckt att de får bättre kontakt med – och mer respekt av – lokalbefolkningen om de sportar mustiga skägg. Kanske är vinden på väg att vända för soldatskägget?

6 reaktion på “Soldatskägget – på väg tillbaka

 1. r0bmel

  Måste instämma med vad som sägs att man får bättre kontakt och mer respekt med människor från andra, ”skäggigare” kulturer i mitt arbete i nordöstra Göteborg. Skägg bygger broar och förbrödrar, kan det vara en lösning på världens alla konflikter?

 2. Stoffe

  Jag har pangat runt i försvaret ett tag nu och det har väl vart lite blandade kommentarer i kring mitt helskägg. Det största problemet är att camo-färgen gör skägget lite konstigt och att det kan fastna barr och skit i det. Ett auto-camouflerade skägg borde alla ha nu när jag tänker efter!

 3. Skymning

  För ett riktigt mysigt soldatskägg, titta på Oddball i Kelly’s Heroes. Mycket bra film förövrigt, Clintan är fantastisk som alltid.

 4. christian riedl

  Om vi tittar på vår egen historia skulle jag vilja lägga fram teorin med det krigiska vinnarskägget. Gustav II Adolf. byggde upp stormaktstiden och Karl XII förlorade den.

  Skägg mot skägg…. ödet avgör vem som är värdigast.

  Läste någonstans att Fredrik den store av Preussen hade i uniformsbeskrivningen av sitt elitregemente att alla skulle ha mustasch. Det gick bra med en lös sådan och i värsta fall kunde man måla dit en. Straffet för att vara utan var Gatlopp.
  Säga vad man vill om detta men snyggt var det.

 5. Marcus

  Hej, lyssnade nyligen på ett föredrag av en Afghanistanveteran. Han gav en kompletterande bild det det som skrivs här. I Afghanistan blir en man som inte bär skägg ofta betraktad som pojke. Han berättade också att det inte är ovanligt att soldater får sexuella inviter eftersom det slätrakade ansiktet på vissa håll uppfattas som en markör för homosexualitet.

  Trevlig blogg, och jo – jag sparar förstås också till ett riktigt skägg.

  / Marcus

Kommentarer inaktiverade.