Skäggbloggen avslöjar: Marinens hemliga skäggmode

Skrivet av

Som enda skäggblogg i Sverige kan vi i dag avslöja att det finns ett hemligt skäggmode i marinen. Vår källa i den svenska flottan berättar om ett utbrett odlande av hakhår som vida överstiger det som man ser hos försvarets anställda på landbacken.
– I marinen är det inte svårt att hitta en sjöman eller officer prydd av ett skägg. Jag vill inte påstå att det är ovårdade vildvuxna skägg, man försöker i alla fall ha skäggen nåt sådär prydliga, säger Kalle (som egentligen heter något annat).

Men varför är det såhär?
– Skägget är till viss del tillåtet i marinen eftersom att det inte är helt lätt att raka sig på en båt. En rakhyvel i grov sjö är inget man rekommenderar. Tack vare detta ser man lite lättare på det.
Kalle har haft skägg under sina fyra år i marinen och han deklarar stolt att han tänker fortsätta med det. Men även här finns det de som inte gillar skägg och som inför vissa skäggbegränsningar.
– Visst kan man ibland få någon på sig som hävdar att det inte är lämpligt, men det är mindre än sällan.  Jag skulle tro att det är helt beroende på befälets inställning till det. Jag har också hört att på båt är det okej, men väl i land ska man raka sig.

Okej, jag måste fråga: Har du stött på någon skepparkrans?
– Skepparkrans? Jodå, det har man stött på, om än väldigt sällsynt. Många låter det bara växa men trimmar så det blir jämt och fint. Klassisk munkorg är nog den vanligaste. Enbart mustasch är det inte många som har dock.

En reaktion på “Skäggbloggen avslöjar: Marinens hemliga skäggmode

  1. Ivar

    Intressant, men jag skulle säga att attityden mot skägg på landbacken inte är så avig ändå. Åtminstone inte i Flygvapnet, där jag jobbar. Det senaste denna månad på vårt förband är att ett kompani startat en egen insamling i Mustaschkampen, så nu framrycker väldigt många med hår på överläppen (så även jag)!

Kommentarer inaktiverade.