Tjusningen med raktvål och borste

Skrivet av

Sedan mitt första stapplande steg med säkerhetshyveln har det gått framåt.

Dels gick det väldigt snabbt att få in handgreppet. Jag har inte skurit mig ett dugg.

Dels har jag slängt mitt billiga raklödder på sprayburk och istället skaffat en rakborste och en riktig raktvål (som kom i ett trevligt träetui). Det gör faktiskt skillnad. Det är blir en bättre rakning med raktvålen.

Varför i hela friden då, kan man ju undra. Efter att ha läst på lite ser förklaringen ut så här:

Spraylöddret innehåller en massa kemikalier och alkohol som inte är bra för huden. Dessutom kommer den ut ur sprayburken kall.

Den feta goa raktvålen däremot innehåller bara naturliga tvålingredienser. Den ger bättre glid för hyveln och är snällare för huden.

Genom att värma rakborsten i varmt vatten innan man löddrar upp tvålen så blir löddret varmt vilket underlättar glidet. Borsten hjälper också till att resa skäggstråna upp från huden.

Dessutom har jag fått tipset att blöta en liten handduk med varmt vatten och värma området som ska rakas innan jag applicerar löddret, för att mjuka upp huden och stråna.

Nu är det visserligen bara halsen jag rakar, eftersom jag har skägg i resten av ansiktet, men min hud på halsen är känslig och den har verkligen välkomnat de här gammaldags verktygen.

8 reaktion på “Tjusningen med raktvål och borste

 1. Jerker

  Jag har aldrig använt nåt annat om en bortser från en gång 1992 när farfar dog och jag ärvde en rakapparat, 1993 när jag fick ett erbjudande att köpa en modern hyvel och raklödder för nästan ingenting och 2007 när jag provade en rakkniv som tyvärr var för slö. Inget av detta var trevliga erfarenheter och ingen av dessa produkter förmår ju ta bort nåt skägg.

 2. Anarkistish

  Någon som kan tipsa om någon bra handlare för dessa produkter?Hjärtligt trött på de själslösa ting jag rakar mig med nu…

 3. Fredrich Legnemark

  Välkommen till klubben ;) Det är det den perfekta balansen mellan noggrannhet och tidseffektivitet. Jag rekommenderar även att ta på lite rakolja innan lödder appliceras, för att absolut minimera friktionen.

  Jag har vid något tillfälle beställt från http://www.gents.se

 4. Per Lundberg

  Kommer vid ett lämpligt tillfälle. Min raktvål (som räcker LÄNGE eftersom jag inte rakra mig så ofta och bara på halsen) håller på att ta slut och träetuiet ser riktigt frestande ut. Vad köper man raktvålen och rakborsten? Märke?

 5. Axel

  Jag har glömt bort vad det är för märke på tvålen, men borsten står det ”Kent” på. Jag köpte dem i en butik i London när jag var där nyss. Jag skulle tippa på att det finns liknande produkter på t.ex. Åhléns och NK eller hos välsorterade herrfrisörer. Vill man beställa från nätet verkar det som sagt finnas ett stort utbud på gents.se

 6. Hoffen

  Raktvål, borste och kniv är de rakverktyg jag använt mer eller mindre dagligen de senaste 4 åren.
  Grymt kostnadseffektivt och bättre resultat än multiblads-rakhyvlar. Oavsett om de har extra glidremsor och annat eller inte.

  /Fredrik

 7. Gustav

  En av fördelarna med rakborste och raktvål är att man ofta lägger lite mer tid och krut på att löddra ansiktet ordentligt med en raktvål. Preppningen är ju A och O när det gäller en skön rakning och kanske därför att många gillar just tvålarna. Rakkrämerna går ju snabbare och är lite enklare att jobba med. Jag skulle vilja slå ett slag för Taylors och Dr Harris tvålar. Bra grejer! http://www.sliqhaq.se/rakning-raktval-c-4_26.html

Kommentarer inaktiverade.