Trimmertest: BaByliss E842MSE ”En riktigt bra produkt”

Skrivet av

Skäggbloggen har i dag äran att presentera en gästresencent: Johan Riddarström vill dela med sig av sina senaste erfarenheter på trimmerfronten.

George Michael ser förjävlig ut utan skägg. Nja, inte förjävlig, men han är betydligt snyggare med än utan. Jag med, även fast övriga jämförelser stannar där. George kör ju med 3-dagars-skägget.

För vissa av oss i det skäggiga brödraskapet är skägg inte bara ett livsstilsval; det är en livsnödvändighet för självförtroendet. Utan det, inge ligga, inga vänner. Bara tomhet.

George Michael - rätt mycket risigare utan skägg.

Jag pratar naturligtvis om Benny Andersson-skägget, den korta, kompakta och jämnfördelade skäggform som helt enkelt sätter struktur snarare än arkitektur till ansiktet. Ett skägg av den här typen kräver ständig eftersyn och klippning. Även om saxen kanske är den sanne gentlemannens val, är trimmern det mer praktiska. Då jag är välsignad med en jämn och snabb skäggväxt har jag betat av otaliga trimmers av olika märken genom åren.

BaByliss E842MSE (Samuelsson Edition), får inga som helst poäng för sitt namn, men å andra sidan är andra varumärken minst lika dåliga på naming av sina produkter. Att kika på 60- och 70-talets bilbransch i USA vore ett tips. Jag menar : Vem skulle inte med stolthet plocka fram sin ”Babyliss Challenger” ur badrumsskåpet en helt vanlig torsdag? Tror att företag inom segmentet skäggvård helt enkelt saknar insikt om vad ett skägg egentligen innebär för sin bärare.

En liknande anmärkning kan framföras till förpackningsdesignern som helt enkelt borde hämta ner sin MacBook Pro-kartong från vinden, betrakta den med vördnad, förstå och sedan helt enkelt be valfri imaginär skäggig patriark om syndernas förlåtelse.

Det handlar om känsla och respekt. Det är ingen kritik. Det är en order.

Nåja, med detta sagt övergår vi till själva produkten. Den är fantastisk. Den i särklass bästa trimmer som smekt mitt skägg. Designen är en smula öst-stat dock, men precis som en Kalashnikov AK47 gör den jobbet effektivt och prisvärt.

Med hela 30 längders ställbar kam (0,5 – 15 mm), titaniumbelagda blad, en på-och-av knapp, två hastigheter och tre års garanti är den här rackaren en enkel men robust liten trotjänare. Maskinen ylar som en ettrig italiensk V12 längs en serpentinvägsraksträcka, vilket skulle ge Jeremy Clarkson något fuktigt i blicken. Trimningen är precis, jämn och skoningslös som om produkten snarare var hemmahörande i Ruhr-området än sin ursprungsstad Paris.

Gästresencenten Johan lyxar till det med sax för en gångs skull.

Men den stora fördel är dess kompakta storlek som gör den lätthanterlig och lättförvarad i den fjärdedel av badrumsskåpet som tydligen är min. Klipphuvudets bredd är mindre än på andra trimmers, något man som ovan användare kanske ser som en teoretisk nackdel (större-bättre), men tro mig – det är bara av godo. Den är en snabbrörlig lättviktare, ja, men utan att sakna den tyngd i förhållande till sin volym som ger den där kvalitétskänslan.

Att den däremot saknar ”damsugarfunktion” kan ses som ett minus. Min erfarenhet från en produkt med den funktionen är dock att den ger en hel skäggstrån i handfatet ändå. Men visst, det är praktiskt, det ska man inte sticka under stolen med. Som svar på den funktionen verkar dock BaByliss konstruerat det det ställbara kamhuvudet på ett sätt att det samlar upp merparten av avfallet ändå. Dessutom är det sköljbart för den där fräscha och hygieniska känslan. Övrig rengöring är precis lika pillig som på andra märken.

En annan bra sak med kammen är att den något primala ställfunktionen håller sin position med ordentliga Mercedes-klick, något som många andra produkter inte gör. Med förödande konsekvenser naturligtvis.

”Har jag betalt för att skriva det här?”, undrar du säkert nu.

Nej.

Ett skägg skall icke föråda ett annat skägg med falsk varudeklaration. Det här en riktigt bra produkt 5/5.

Uppdatering: Inköpsställe Siba i Sickla i Stockholm. Pris: 599 kr

//Johan Riddarström

7 reaktion på “Trimmertest: BaByliss E842MSE ”En riktigt bra produkt”

 1. Stadig

  Jsg har kört flera skäggtrimmers tidigare men ku gått över till hårklippare. Tycker att det fungerar bättre, speciell som den går att ställa upp till 60 mm. Vilket ingen trimmer jag sett klarat.

  Hade en tidigare Magnus Samuelsson edition (urk för namnet) men jag tyckte den var klen. Förvånad över att den förbättrats så mycket.

 2. Eric Inläggsförfattare

  Vill bara säga att vi nu har uppdaterat med inköpsställe och pris på trimmern. Se artikeln.

 3. Skäggig

  Jag är precis som ”Stadig” inne på min andra BaByliss och hade även tidigare en Samuelsson edition av något slag men nu har jag den som recenseras ovan och kan verkligen hålla med om att den är bra. Både som maskin och designen på det ställbara huvudet.

  Dock trimmar jag mest med den. Själva klippningen av skägget får min frisör ta hand om varannan månad. Synd att det finns så få frisörer som är duktiga på skägg dock.

 4. Babbe

  Har beställt den här trimmern från tretti.se där man kan köpa den för 390kr, något billigare =)

 5. Också skäggig

  Det finns ju också skäggtrimmer från BaByliss som heter E843E. Till toppen ser ungefär likadan ut men blåfärgad samt kostar lika mycket. Någon som vet skillnaden mellan dessa två (E842MSE & E843E)?

 6. Kulan

  Har denna trimmer och tycker nog inte att den är lika bra som skribenten gör. Dels är den klart starkare när man kör den med sladden i vägguttaget istället för på batteri. Sedan tycker jag inte riktigt den liksom reser stråna ordentlig innan den klipper. Man får därmed kämpa lite och klippa från olika håll för att det ska bli bra. Har en hårklippare som jag egentligen tycker klipper bättre men använder ändå denna på grund av den smidiga storleken och att längderna går att ställa in så bra.

 7. Andreas Damberg

  Hej! Jag instämmer i ovanstående, trots denna gamla tråd. Jag är inne på min andra av denna modell, dock har längdinställningen gett upp nyligen, precis som den gjorde på den förra. Den låser inte i rätt längd utan den går att skjuta in utan motstånd. Det är nog att föredra att hålla i kammen och föra den mot huden istället för att hålla i maskinen för att minska trycket på låsfunktionen. Eftersom jag varit så nöjd med denna så tänkte jag mig att Babyliss dyrare modeller skulle vara ännu bättre då jag gärna hade velat haft en inställning mellan 1,5 och 2,0. Så jag beställde en E880. Tyvärr var den inte alls lika bra, trots att den var 3 gånger så dyr. Har ni nu några år senare hittat någon bättre modell?

  Annars blir det en ny distanskam från JF, https://jfservice.jetshop.se/distanskam-0515mm-e840e842-p-947.aspx. En ny kam kostar 55kr, men det tar 63 kr i frakt. 118 kr för en ny kam kändes ju sådär när en helt ny maskin kostar runt 300kr idag.

Kommentarer inaktiverade.