Joseph Palmer: Förföljd för sitt skägg

Skrivet av

Skäggets ställning i samhället har pendlat genom historien, och en man som under sin levnad såg pendeln svänga mellan sina extremer var amerikanen Joseph Palmer.

År 1830 flyttade Joseph Palmer till staden Fitchburg i Massachusetts. Folket där smädade honom för hans ståtliga helskägg. Prästen vägrade att ge honom nattvard. En dag fångades han av en grupp män som försökte raka honom, med förevändningen att skägget var omoraliskt. När han försvarade sig skadade han ett par av männen och hamnade i fängelse. Joseph erbjöds att lämna fängelset efter att berättelsen spridit sig i pressen runtom i landet, men han vägrade att lämna sin cell innan han hade fått det intygat att det var acceptabelt att bära skägg. Han fick aldrig en sådan försäkran, utan bars ut ur fängelset bunden till en stol.

När Joseph Palmer dog 1873 hade skägget blivit på modet igen i USA och Europa, och den skäggige Abraham Lincoln hade till och med blivit USAs president ett drygt årtionde tidigare. På Joseph Palmers gravsten i Leominster, Massachusetts, står det ”Förföljd för att han bar skägg.”

Tänk på Joseph Palmer nästa gång du känner att omgivningen är emot ditt skägg.

Persecuted for Wearing the Beard from lack of color on Vimeo.

En reaktion på “Joseph Palmer: Förföljd för sitt skägg

Kommentarer inaktiverade.