Fläckig eller obefintlig mustasch

Skrivet av

När vi ändå är igång och snackar om mustascher kan det vara läge att ta upp två läsarbrev som kommit in till redaktionen.

Först är det Andreas som trots sin kraftiga skäggväxt har en skägglös fläck i gropen på överläppen. ”Finns det något sätt att öka växten på just detta ställe? Just nu kör jag någon slags överkamning, men jag skulle må bättre själv av en helmustasch.” skriver Andreas i sitt mejl.

Generellt sett kan man väl säga att det inte finns något klockrent sätt att öka skäggväxten, även om B-vitamin, stimulans av hårsäckarna och öljästtabletter sägs kunna hjälpa. Du får nog sannolikt lära dig leva med din mustasch. Du är sannerligen inte ensam i alla fall, många har dålig växt där.

Man ska inte underskatta comb-over som metod. Vi vet att det funkar för Dan Sederowsky i Svenska mustaschklubben, och han tävlar i fristilsmustasch. Mitt förslag är att testa att vaxa muschen och dra den åt sidorna lite mer, då blir det mer naturligt med en ”bena” i mitten. Vad tycker ni läsare?

Nästa mustaschfråga kommer från Viktor som odlat i drygt ett år och där mustaschen inte riktigt hänger med i utvecklingen. Nu letar han efter ett sätt att göra det bästa av situationen.

”Formen på resten av skägget kanske kan göra skillnad? Har ju sett vilken skillnad det kan göra med lite justeringar. Men min fantasi är inte så bra och idéerna/kunskapen bristfällig.”, skriver han och ber om läsarnas tips på vad man kan göra.

Jag tänker: antingen cuttar du skägget ganska kort, så inte kontrasten blir så stor. Eller så trimmar du det bara lite och vänjer dig vid att mustaschen är kortare. Den ÄR ju ändå där i alla fall. Är det någon där ute som är i liknande sits? Eller som har ett bra trimningstips?

Kom igen, skäggon, hjälp Anders och Viktor hitta ljuset i mustaschtunneln!

11 reaktion på “Fläckig eller obefintlig mustasch

 1. Daniel

  Mitt tips till Andreas är helt sonika det som skrivs i blogginlägget. Spara lite och dra ut åt sidorna. Min mustasch har alltid växta på samma sätt! Antingen lätt trimmad så du slipper få mustasch i munnen https://www.facebook.com/photo.php?fbid=296279150476017&set=a.296279147142684.58215.296277310476201&type=1&theater

  Eller mer fullväxt och vaxad: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=299036626866936&set=a.299036623533603.58956.296277310476201&type=1&theater

  Viktor, ja du borde kanske formtrimma skägget för att visa att du medvetet valt olika längd på olika ställen eller bara leva med det. Hur gammal är du? Mig tog det väl till jag var 26 innan mustachen kom ikapp skägget!

 2. Jochen Klug

  Min erfarenhet av såväl mustasch som skägg är att det bästa sättet att få volym och styrka är kill your darlings. Raka av/trimma – låt det växa – raka av/trimma osv tills du är nöjd. Välj kvalitet över kvantitet till att börja med.

 3. Linus

  Jag har samma problem som viktor, mustaschen är för tunn. Jag har helt enkelt gjort så att jag har trimmat ner skägget hela tiden, men inte rört mustachen. Efter drygt ett år har nu muschen och skägget nått samma längd! Tålamod är en skäggdygd.

 4. Viktor

  Tack för alla tipsen!
  Jag är 21, så det är bara till att vänta tålmodigt. Just nu har jag trimmat ner skägget så det är inte så hårda kontraster.
  Skepparkrans har jag funderat på ja, men hur ser en riktig skepparkrans ut?
  / Viktor

 5. Anders Berghström

  Jag har läst på diverse amerikanska skäggforum om skäggon som använder Minoxidil (rogaine) på kala fläckar. En lite dyrare lösning om det ens fungerar? Någon som provat?

 6. Kristoffer Andersson

  Jag har också en lite kalare fläck i min mustasch men även en motsvarande kal fläck på hakan och jag har låtit det vara så. Många tror att jag har medvetet rakat så och tyckt det varit häftigt. En combover är aldrig att rekommendera, varken till hjässan eller mustaschen. Blir det kalt på huvudet eller i mustaschen så snaggar jag eller så blir det skepparkrans beroende på vilken som ger efter först.

Kommentarer inaktiverade.