Movember till Sverige – odla mustasch mot prostatacancer

Skrivet av

Efter att Cancerfonden lade ner sin kampanj Mustaschkampen 2011 så har det varit lite tyst på odla skägg för en god sak-scenen. Fram tills nu, när konceptet Movember kommer till Sverige. Upplägget föddes i Australien 2003 och är ganska likt: odla en musche och samla in pengar till forskning om prostatacancer. Vi mejlade iväg ett par frågor till Movembers talesperson Tom Rickard.

Det är första gången Movember kommer till Sverige, varför just nu?
– Vi lanserade Movember i Finland för två år sedan och i Norge och Danmark förra året. Anledningen till en Sverigelansering av kampanjen bygger på intresse från befolkningen. Vi har kollat in Sverige under de senaste åren och kunnat se ett växande intresse – och förra året hade vi faktiskt en hel del svenskar, som registrerade sig i Storbritannien – och startade en ”Movember Wave” från Sverige, säger Dan Cooper, Movember UK.

Vad är huvudsyftet?
– Killar som deltar (Mo Bros) hjälper till att förändra utseendet på mäns sundhet genom att själva bli gående, talande affischtavlor i 30 dagar i november och med ord och handlingar öka medvetenheten genom att främja privata och offentliga samtal kring den ofta ignorerade frågan om mäns sundhet. Att öka medvetenheten och samla in pengar är livsviktigt enligt uppgifterna om prostatacancer i Sverige:
• I snitt dör 1 man var fjärde timme av prostatacancer i Sverige
• Prostatacancer är den vanligaste formen av cancer hos män i Sverige
• I Sverige får 10 000 män diagnosen varje år, detta motsvarar mer än 25 män per dag
• 2 500 män dör varje år av prostata-cancer i Sverige.

 

Hur kan man göra om man själv vill stödja Movember?
– Registrera dig i dag på https://www.movember.com/se/register/. Starta med ett slätrakat ansikte för att sedan låta mustaschen växa under en månad. Med stöd från kvinnorna i ditt liv (Mo Sistas), som också skapar en profil på https://www.movember.com/se/register/, samlar Movember’s Mo Bros, i takt med mustaschväxten, in donationer genom olika sponsorer, det kan vara vänner, familj, verksamheter etc.

 

Har ni något samarbete med mustaschkampen?
– Cancerfonden har valt en bredare strategi som vi har stor respekt för. Vi arbetar med många organisationer runt om i världen och vi välkomnar partnerskap.

Varför just mustasch?
– En man som odlar MO för Movember pratar i snitt 60 gånger om sin mustasch under de 30 förhoppningsvis håriga dagar som han deltar. Mustasch blir en symbol för att sätta ett ansikte på mäns hälsa.
– En av våra ambassadörer, Nicke Bergström, Creative Director, VICE, förklarar det på ett bra sätt: ”Mäns hälsa är ett ämne som många av oss har en tendens att inte prata om. Men jag har nu sett flera mina vänner och vänners fäders få prostatacancer, så för mig är det viktigt att hoppa på australiensarnas roliga koncept; att gro en Mo i november så att vi kan börja snacka om mäns hälsa. På allvar. Det är verkligen en isbrytare eftersom du kommer att behöva förklara varför du helt plötsligt ser ut som Tom Selleck!”.

12 reaktion på “Movember till Sverige – odla mustasch mot prostatacancer

 1. Pingback: Viktigt! | Erik Grenefalk

 2. Axel Naver

  Ack dilemma. Det är väl kruxet med Movember, att de utgår från män som är rakade. Kanske hade det behövts en skäggkategori vid sidan av Mo Bro och Mo Sista… Man får väl fuska och kalla sitt skägg för tjuvstart.

 3. Eric Inläggsförfattare

  Jag tänkte låta mustaschen växa och trimma resten. Kanske kan jag visa upp en fin lång, lite vaxad mustasch som ackompanjerar skägget i slutet av november. En bra lösning för ett skäggo tycker jag.

 4. Skymning

  Mo Pro vore kanske en lämplig kategori för de redan etablerade skägg- och mustaschbärarna. Kan inte du som skäggauktoritet flörta lite med dem om saken?

 5. Pingback: Är mustasch mode – vad är Movember

 6. Pingback: Gå med i Movember – samla till cancerforskning – vinn skäggverktyg | Skäggbloggen

Kommentarer inaktiverade.