Skäggiga damen väcker känslor

Skrivet av

I dag har föreställningen Hyllning till skägget premiär på Hangaren i Alby söder om Stockholm. Föreställningen spelas i kväll, på fredag och på söndag.

Efter att ha sett affischerna på stan i några veckor var vi så klart nyfikna på vad det här handlar om egentligen. Så vi ringde upp ett nummer på franska landsbygden. Där svarade Jeanne Mordoj, kvinnan som ligger bakom föreställningen.

– Den skäggiga damen är en allegori över allt det vi inte vill se omkring oss. Jag har en hel del material som benknotor och skelett med mig på scenen och det är också sådant som vi tar avstånd från. Men jag vill göra det vackert.

Mordoj har en bakgrund inom cirkus och Hyllning till skägget är en blandning av nycirkus, buktaleri och magi. Inför föreställningen fick hon ett stipendium för att åka till Östeuropa och studera fenomenet ”skäggiga damen” i tre månader.

– Kvinnan i föreställningen är väldigt ensam och jag ställer många existensiella frågor. Men trots att ämnet är ganska mörkt är föreställningen också rolig. Man måste kunna skratta åt det också.

Är det ditt eget skägg?
– Nej, det är det inte.

Har du haft det på dig på stan någon gång?
– Ja, jag gick omkring i Paris med det på och herregud vilka reaktioner. Det var så starkt! Män och kvinnor reagerade helt olika. Kvinnorna reagerade starkast, jag tror att de identifierade sig väldigt mycket med mig. Männen var mer agressiva och en del kom med sexuella förslag. Jag kände mig väldigt utsatt och ensam när alla tittade på mig. Som någon slags monster.

 

Fotnot: En del av den här intervjun har varit publicerad i Mitt i Botkyrka-Salem.

En reaktion på “Skäggiga damen väcker känslor

  1. Pingback: Bearded lady « According to Fatimah

Kommentarer inaktiverade.