Brantings politiska mustasch

Skrivet av

Eric hittade den här tjusiga tallriken med Hjalmar Branting, Sveriges förste socialdemokratiske statsminister. Det finns en intressant historia bakom Brantings mustasch. Han använde den för att bygga sin politiska image.

När Hjalmar Branting var ung astronom år 1880 hade han anlagt helskägg, helt passande i den akademiska miljön. 1890 gick han däremot över till valrossmustasch, en mustaschtyp som var särskilt vanlig just bland arbetare vid tiden runt förra sekelskiftet. (Kolla in Knut Barrs verk Arbetets söner: ett illustrationsverk öfver den svenska arbetsklassen från 1906 med flera hundra foton av den tidens arbetare.)

Samtida betraktare påpekade att Branting, som kom från överklassen, nog hade anlagt denna mustasch för att likna en arbetare. Gustaf Fröding skrev till exempel i ett brev 1892 att Branting hade en väldigt förnäm framtoning, men ”han bemödar sig visserligen att se så underklassig ut som möjligt – går i grova kläder och har tuffsat till sina mustascher – förmodligen för att icke alltför mycket reta sina partivänner.”

I slutet av 1800-talet var skägg oerhört modernt och vilken typ av skägg man bar markerade ofta social tillhörighet. Magnus von Platen har påpekat att ”Brantings mustascher var en lojalitetsförklaring med den klass som han kämpade för.”

En reaktion på “Brantings politiska mustasch

Kommentarer inaktiverade.