Fnas och mjäll i skägget – vad gör man åt det?

Skrivet av

Vad ska man göra om man har problem med huden under skägget? En som har fördjupat sig i ämnet är Micke, även känd som Cigarbear, som har skrivit dagens gästinlägg. Ursprungligen publicerades en variant av texten på hans blogg, blog.qruiser.com/cigarbear.

Mitt skägg har blivit längre och större. Jag gillar det verkligen. Och nu är det viktigare än någonsin att vårda detta skägg. Jag har tyvärr problem med fnas som ramlar ut från skägget. Men skam den som ger sig!

Jag har sökt på internet om detta problem och funnit att det är väldigt vanligt men väldigt svårlöst ur ett medicinskt perspektiv. Jag ska förklara.

Fnaset beror troligen på två saker. Den första är bara vanlig mjäll. Ett bra mjällschampo borde lösa det.

Det andra är känslig och torr hud. Det här är lite lurigare eftersom nivån på DIN känsliga hud i skäggbotten är väldigt individuell.

Fnaset är ofta en kombination av dessa två och då är ganska besvärligt att få bukt med det. För använder du ett starkt mjällmedel så blir huden irriterad och torr och du fnasar ännu mer. Och det svider. Tvättar du dig med mild tvål så frodas mjällen!

Så vad ska man göra för att inte behöva raka av sig skägget?!

Nu ska man inte behöva ta till så här drastiska åtgärder och bli slät som en barnrumpa i ansiktet bara för lite fnas i skägget! Vi tar ett djupt andetag och funderar lite.

Jag rakar mig på halsen och skallen och upptäckte av en slump att fnaset minskade när jag råkade få raklödder på drabbade områden. Jag använder Gillette rakgel för känslig hud. Sedan såg jag en dokumentär om rakning på discovery channel där de ägnade en hel del åt just raklöddret och varför rakklödder är bättre att raka sig med än annan tvål. Mängden oljor och mineralerna i löddret var hemligheten.

I mitt letande efter ett botemedel snubblade jag över vanlig hudvård där man enbart använde babyolja och ingen tvål. Olja är också rengörande för huden samt milt.

Oljan verkar vara lösningen så jag började använda Nivea Natural Oil varje gång jag duschade och ibland även på kvällen vid behov innan jag gick och la mig. Och det var MYCKET BÄTTRE än att använda raklödder.

OBS! Det är inte bara att tvätta skägget med denna olja. Den ska masseras in i skäggbotten på berörda områden. Gnugga in den eller använd gärna en kam eller tandborste för att verkligen komma åt skäggbotten, speciellt när det gäller mustaschen eftersom där samlas en hel del bakterier i den. Skölj sedan ur det så gott du kan eftersom den innehåller dock lite tvål som kan torka ut huden.

Avsluta med att ta lite babyolja i skägget innan du borstar/kammar till det.

Det är inte säkert att denna behandling fungerar för alla. Om det blir värre, pröva att enbart tvätta skägget med babyolja. Det kan hjälpa. Nackdelen är att man får ett väldigt fett skägg och man får ge tusan i att tafsa i det, annars kladdar man ner allt man tar på.

Tyvärr finns ingen mirakelkur mot detta utan man måste prova sig fram till vad som fungerar och inte fungerar, då det är väldigt individuellt för varje person.

P.S. Jag har nu börjat köra med hårbalsam i skägget. Det gör skägget mjukt och ger en väldig lyster. Ser ut som jag har guld, silver och koppartrådar i skägget nu. Och det är fluffigt som bara den.

21 reaktion på “Fnas och mjäll i skägget – vad gör man åt det?

 1. Thorbear

  Mitt tips är att införskaffa ren Jojobaolja. Det är mjukgörande olja som förekommer i många hudvårdsprodukter. Dyrt, drygt, luktar nötaktigt men kanon. Använder det morgon o kväll genom att massera in det i ansiktet under skägget.

  Det enda jag saknar är någon vax till skägget så man kan forma det. Daxvax m.m fungerar inte, sterns mustaschvax m.fl är för dyrt med tanke på storleken på burkarna.

 2. Daniel Paulsson

  Jag använder mig av bivaxbaserade produkter, just nu Mr.Bears mustaschvax, för att forma skägget. Det är väldigt drygt och en burk för 89:- räcker länge. köpte min i december och jag räknar med att den håller till hälften av februari.

 3. Rickard

  Jag använder Head & Shoulders 2-in-1, som både håller mjäll borta och innehåller conditioner. Fungerar alldeles utmärkt för att hålla skägget mjukt och fint!

 4. Henke

  Head & Shoulders schampoo räcker tack och lov för in del utan problem. Vid finare tillfällen så används även deras balsam, snart 3 decimeter goateeskägg och mjukt som en hundvalp!

 5. Johan

  Ja, man ska akta sig för tvål som faktiskt torkar ut huden vilket bidrar till fnas och mjälliknande hudflagor. Mitt råd är att i eller efter en dusch borsta hårbotten under skägget med en nagelborste eller annan hård borste. Helst gjord av naturligt hår och ej plast. Sen brukar jag själv handdukstorka ansiktet och massera in med en vegetabilisk olja, gärna mandelolja. För att få det lättare att massera in så blöter jag händerna i ljummet vatten. Min olja har jag själv parfymerat med pepparmyntsolja. Det känns och doftar verkligen fräscht och inte det minsta fett eller kladdigt. Babyolja innehåller ofta mineralolja vilket inte absorberas av huden eller tillför någon som helst näring. Denna bör man alltså vara lite noggrann med.

 6. Paulo

  Fick i presenten från tjejen ett pack med Wild Rose produkter för skägg och har använt dem över en månad. Ingen hud irritation eller mjäll. Ljuvligt doft av lavender och rosmarin. I början tyckte att det var lite för dyrt men den är väldig dryg och jag tror att på den här takten (oljar 1-2 gånger per dagen, tvättar skägget varannan dag) kommer det att hålla sig kanske 6 månader till… bra grejer.

  Har även beställt Mr. Bear Beard Brew bara för att jag är nyfiken på det och man ska stöda sådant initiativ :)

 7. Jimel

  Läste någonstans att dom rekomenderade peeling/scrub kräm någon gång i veckan för skäggiga, just för att få bort döda hudceller och det kanske är det som blir ”fnas” sen? vad vet jag :)

 8. BarberGavle

  när jag tvättar mitt hår brukar jag även tvätta skägget med Head&Shoulders mjällschampoo, att jag sedan kammar det minst 4 gånger /dag gör ju skägget mer lätthanterligt

 9. Pingback: I valet mellan tvål, schampo och balsam. Hur tvättar du skägget? | Skäggbloggen

 10. Måns Ohlander

  Blev helt knäpp på mitt skägg idag, kliade och torr hud. Raka vägen till toa och gick från rejält skägg till stubb! Tänker låta det växa igen men ska definitivt försöka vårda huden ordentligt under tiden. Hur vet man om man om det är mjäll eller torr hud egentligen?

 11. Frank W.

  Olivolja! Jag brukar ha olivolja i badet (½-1dl. karet blir kladdigt, men det går att tvätta bort) och passar på att massera in ansiktshåret med olivolja samtidigt och sköljer med vatten när jag badat klart!
  Har även testat skäggolja som fungerar fint. Tvättar ibland ansiktet med olivtvål, men inte varje dag!

 12. Achilles

  Nu kommer ju dessa problem oftast från candida som är en jästsvamp som lever i allas kroppar (den bidrar till vår kompostering när vi ligger i graven bl a).. Vid en överproduktion av denna jästsvamp (oftast pga nedsatt immunförsvar eller autoimmunförsvar) så kan de leda till diverse olika symptomer som t ex ringorm, mjäll, psoriasis etc.. Jag har själv upptäckt, genom egen erfarenhet och research, att gluten är vanlig orsak till många autoimmunförsvarsrelaterade symptomer/sjukdommar.. så titta på din diet istället för att behandla ytan (lite som att måla över ett fuktskadad hus, om inte läckan eller skadan som drar in vatten i väggarna fixas så spelar det ingen roll hur mycket färg och puts du lägger på utanpå, det ramlar bara av och blir lika illa efter ett tag ändå.. ”Let thy food be thy medicine, and thy medicine be thy food” – Hippokrates

 13. Tommy

  Har lite tro på olivolja som skäggvårdsprodukt, men en calendulaolja eller ren skäggolja dagligen löser säkert (garanterat) problemet med kliande/fnasande hud och gör skägget mjukt och behagligt :)

 14. Dante

  Tack för tipset ! Har börjat få som mjäll/hud som torkat på två små partier vid varje sida om hakan som blir att klia efter 2-3 dagar då man duschat. Har haft skägg i ett år nu. Har nyss börjat med skägg schampo, olja och vax men har inte varit noggrann med att ha i oljan efter dusch varje gång. Men lär köra med barnolja istället om den här dyrare sorten inte funkar.

Kommentarer inaktiverade.