Norsk väderman: ”Odla skägg mot kölden!”

Skrivet av

Hörde vi någon som huttrade i köldknäppen?

– Låt skägget växa, säger norske statsmeteorologen John Smits till NRK. Han har en förklaring till varför det hjälper mot kylan: Luften som samlas i skägget får högre temperatur än på utsidan.

– Att luften får ligga stilla inne i skägget är isolerande, och luft är det mest isolerande material vi har, säger John Smits till NRK.

Två centimeters skägg är allt som behövs för att hålla kylan stången, enligt meteorologen som själv har märkt en markant skillnad sedan han började odla skägg. Tidigare var han alltid frusen på hakan, men nu känner han sin varm i ansiktet ner till 25 minusgrader. Tack till vår norske korrespondent Arne för tipset om NRK-artikeln!

Årets mest imponerande frostskägg
Som alla skäggon vet bildas frost i skägget av utandningsluften om det är riktigt kallt. Vi samlade in en rad läsarbilder på vinterskägg förra året (här, här, här och här). Men årets mest episka #frostskägg 2013 kan vi utse redan nu utan några krusiduller. Kolla in @ekfors skägg nedan.

Vill du få till något liknande själv? Vilka faktorer är det som påverkar isbildandet, kylan, fartvinden eller något annat? Kolla in diskussionstrådarna till våra tidigare inlägg i ämnet: Hur får man till den perfekta frosten i skägget, del 1 och del 2.

Foto: @ekfors på Instagram.

3 reaktion på “Norsk väderman: ”Odla skägg mot kölden!”

  1. Philip

    härligt att höra! älskar den här bloggen. den ger mig inspiration och kämpaglöd när det gäller mitt skägg. Behövs ibland en stöttepelare. Ni är min sten att luta mig mot. Tack!

  2. Pingback: #skägg100 istället för #blogg100 | 42 km

  3. Pingback: En återblick på det fantastiska skäggåret 2013 | Skäggbloggen

Kommentarer inaktiverade.