Var kommer grävlingshåret i rakborsten från?

Skrivet av

Rakborste. Foto: Wikimedia Commons / scottfeldstein.


Vi fick ett mejl från Samuel: ”Min rakborste har tjänat ut och jag ska införskaffa ny. Kan ni rekommendera vilken typ av borste som är värd att satsa på? Jag har förstått att det talas väldigt positivt om borstar tillverkade av grävlingshår. Dock blir jag nyfiken på att veta hur den framställningen fungerar. Föds grävlingar upp för tillverkning, dödas de för tillverkning o.s.v.? Sen vill jag ju då även veta om det finns något konstgjort borst som kan mäta sig någorlunda med borsten från grävling.

Vi tar frågorna en i sänder.

1. Vilken sorts borste är bäst? Vad är grejen med grävlingsborstar?
Av oss två skäggbloggare använder Eric inte borste alls. Själv har jag (Axel) en borste som är av grävlingshår och som jag är nöjd med, men jag har inte jämfört den med andra modeller. Tur då att Moz har skrivit en introduktion till rakborstar här på bloggen.

Grävlingshår absorberar vatten bra och är dessutom mjukt och skönt. Kvalitet och pris skiljer sig åt beroende på hur fint grävlingshår som används. Det finns också billigare borstar med svinborst. De är styvare och sägs inte vara lika enkla att borsta upp skum med, men kan vara ett bra val om man inte har nåt emot att det river lite mer i skinnet.

För mer läsning rekommenderar jag att söka på rakningsforumet badgerandblade.com, till exempel den här tråden: Går jag verkligen miste om något när jag inte använder grävlingsborst? Många skriver där att svinborst funkar och gör det det ska, men att grävlingsborste ger en extra lyxkänsla.

Det står också en hel del om rakborstar på engelskspråkiga Wikipedia.

Grävling. Foto: Wikimedia Commons / Chris P.

2. Var kommer grävlingshåret från?
Jag läser på nätet (Badger and blade, Shaving 101, Wikipedia, emsplace) att det mesta av grävlingsgåret kommer från Kina. Enligt dessa källor dödas grävlingarna dels för att de är ett skadedjur i norra Kina och dels för att köttet äts. Grävlingar är för våldsamma för att hållas fångade eller klippas levande, så djuren dödas för pälsen.

En kille som heter Jeremy har frågat flera borsttillverkare om hur grävlingshåret är framställt efter att ha hört talas om grävlingar som flås levande. Han får svar från en chef på den tyska tillverkaren Mühle. Denne beskriver att de flesta djuren dödas i det vilda av licensierade jägare, ofta genom att djuren gasas ihjäl i grytet.

En brasklapp: Jag har gjort väldigt ytlig research (googling). Den som verkligen vill veta hur håret är framställt kan vända sig till respektive tillverkare och fråga.

3. Finns det några konstgjorda borstar?
Detta är en relevant fråga för alla veganer som vill fixa raklöddret på traditionellt vis. Och svaret är ja: visst finns det syntetiska borstar. Recensioner av flera borstar finns på Badger and Blade, skrivna av en holländsk kille som heter Björn. Han verkar gilla syntetborsten från Taylor of Old Bond Street bäst.

4 Till sist: Vad tycker ni andra?
Vi är som vanligt nyfikna på att höra vad ni läsare tycker. Kommentera gärna och berätta om era borsterfarenheter!

5 reaktion på “Var kommer grävlingshåret i rakborsten från?

 1. Matte

  Personligen så använder jag inte borste. Har använt både syntetisk samt grävlingsbehårad för att testa men anser att jag lika gärna kan använda raklödder från tryckflaska där jag då smetar på försiktigt med händernas hjälp (läs:fingrar). Det enda jag anser en borste göra är att göra hela rakningsupplevelselen mer angenäm, och det är ju inte ett dugg manligt!

 2. Viktor

  Har aldrig varit i närheten av en riktig rakning med borste och kniv, och nu när man försöker odla skägg så lär det väl inte hända på ett tag. Trillade dock över den här hemsidan där det stod rättså bra förklarat om just rakborstar:

  http://www.gents.se/text/rakborsten

  (Hoppas det är ok med denna ”reklam”)

 3. Pompom Sönnfors

  Jag använder en syntetborste som jag köpte på Body Shop för mer än tio år sedan. Jag har aldrig använt en som är tillverkad av djurhår så jag har inget att jämföra med, men jag är nöjd med den jag har nu.

  Mitt skägg är rätt grovt, så det blir en jätteskillnad om jag använder borsten i ett par minuter för att mjuka upp botten på stråna ordentligt. Det går hyfsat med fingrarna också men det blir så geggigt.

 4. Victor D

  Jag har kört med en borste med grävlingshår nu i ett halvår och det fungerar fint. Anledningen (vad jag fått berättat för mig) att använda borste överhuvudtaget är att den hjälper till att resa upp håren och man skall inte använda för mkt skum (som man lätt får av vanlig rakkräm applicerad med fingrar) då hyveln lättare glider över och missar strån, då får man dra en kanske två extra gånger och man irriterar huden. Tycker också att använda borste ger en mer behagligare och mer manlig rakning utan kladd. Men smaken är som baken!

 5. Gustav

  Rakborsten gör mycket bra för huden då det blir en slags peelingeffekt på samma gång som skäggstråna lyfts och huden förbereds. Numera tycker jag att de syntetiska rakborstarna har kommit så pass långt fram i utvecklingen att de på allvar är ett bra alternativ till borstar av naturhår. Omväxling förnöjer. Mer går att läsa här: http://www.sliqhaq.se/pages.php/page/shavingbrush

Kommentarer inaktiverade.