Vax – vad ska man ha?

Skrivet av

Jag är några veckor in i mitt mustaschprojekt nu och jag behöver skaffa nytt mustaschvax. Jag har nu testat svensktillverkade Mr Bear ett tag och jag är ganska nöjd med det. Det luktar gott och jag kan forma mustaschen efter att ha värmt upp vaxet mellan fingertopparna. Svårt att få upp vaxet ur burken bara, det fastnar mest under naglarna när man försöker gräva upp det.

Tidigare år när jag haft längre mustasch har jag kört med vanligt hårvax och det har funkat ganska bra. Nackdelen är förstås att man gärna vill ha med sig vaxet på stan och att gå runt med en burk hårvax kan kännas både suspekt och bökigt. Så tips på alternativ vore tacksamt.

Vad använder ni? Ungerskt? Brittiskt? Tub eller burk?
Och hur gör ni? Värmer i händerna? Kammar? Borstar?

Vore kul att höra lite åsikter från alla er med vaxade snorbromsar där ute!

 

16 reaktion på “Vax – vad ska man ha?

 1. Saru Kauri

  Jag brukade anvanda det ungerska mustaschwaxet, har varit min trotjanare i nastan 3 ar Forst kammar jag mustaschen med mustaschkam, sen tar ut en liten klick wax och varmer mellan tummen och pekfingret. Formar sen mustaschen fran roten och utat. Haller lange och bra! (sa lange det inte regnar)

 2. Erik Ekke Ander

  Jag kör som Saru , det ungerska i den lilla bruna tuben.. Fast jag bruka smeta i vaxet , låta det torka och sedan forma med mustach kammen. Naktdelen är att det är vatten lösligt och har en lite plastig doft.. doften försvinner dock såfort vaxet stelant.

 3. Daniel Paulsson

  Ja du. äntligen kom mitt ämne.

  Jag har precis kortad ned min mustasch från en längd snäpper längre än din pga hångel och att jag tröttnade på kaffe ur sugrör på jobbet.

  i början, innan man har en handlebar(dvs innan den hänger ner över läpen och du på riktigt drar ut den åt sidorna) kör jag, speciellt vintertid, med

  Brothers Love. De marknadsför sig iofs som ett ungerskt vax men påminner mer om en gelé av typ hårgelé när den stelnat. Fördelar: Den håller mot kondensen och är ruggigt bra om man vill ha en skarpt tvinnad ände på muschen och den är bra på kortare mustacher. Nackdelar: För mig var den itne alls fördelaktig på min klängre mustasch då den helt enkelt gjorde den för styv och icke omformbar. Dessutom gillar jag den ungerska looken på längre mustach, dvs inte särskilt skarpt tvinnad på ändarna utan snarare buskig. Dessutom så ”mjällar” den när den kammas/borstas ur.

  Mr. Bear: Ett mjukt och fint vax. För att få upp det utan att få vax under nageln så trycker du nageln(tummens) från dig(alltså motsats till hur du skrapar bort sårskorpa). Fördelar: Fungerade mycket bra på min längre musche och jag tog lite sparsamt. Men förstärkning från hårspray gav den en duktigt stadga och var ganska förlåtande för omformning. Lätt att under dagen applicera extra och sen bara smörja in resterna på dina torra armbågar. Nackdelar: Blir det svettigt eller kondens faller stadgan. Tar jag för mycket av den så tar den fram mitt naturliga fall(om sådant nu kan sägas finnas i mustach) vilket tyvärr ger en krullning på min ena mustaschsida som inte är önskvärd. Assymetri i muschen är dåligt.

  Sterns hungarian: Min favorit men också minst använda tub i muscheskåpet. Det är mjukt under appliceringen men stelnar ganska fort. Är snällt då det kan bättras på ganska enkelt och omformas. Mjällar inte. Fördelar: Är enkelt att använda och blir mycket hållbart i kombination med hårspray. Nackdelar: lätt att överapplicera(bara att skölja ur o börja om), extremt känsligt mot kondens och vatten. Luktar tämligen tråkigt, en tråkig första upplevelse på morgonen.

  Col Conks: Ett välluktande mjukt vax. För alla som är bekanta med daxax är det ekvivalent med det blåa vaxen. Fördelar: luktar gott. Nackdelar: Allt, det har ingen stadga, det är fett och kladdar.

  Så beroende på hur ditt naturliga fall är och hur lång mustachen är så är det alltså oliak vax för olika tillfällen som gäller!

 4. Daniel Paulsson

  Klippne ned denna skönhet i helgen för att spara ut allt tillsamans igen men med mer längd på sidorna. Detta är pröjsen jag refererar till i min beskrivning nedan.

 5. Fredrik Jambrén

  Ett problem jag har upptäckt med de lite hårdare vaxerna är att de är svåra att applicera i en längre mustasch. Försöker man sedan kamma dem så riskerar vaxet att följa med kammen ut snarare än att sitta kvar i mustaschen. Dock får jag nog lov att säga att min nuvarande favorit är ”Man’s Face Stuff” deras Red Hot luktar fantastiskt av kanel och håller bra. Dock så är det som sagt lite svårt att fördela ut det om man inte värmer det ordentligt.

 6. Emil

  Jag använder Sterns då jag vill ha lite mer hållbarhet. Annars så vill oftast ha en mjukare känsla, då använder jag lypsyl och applicerar lite i ändarna och där stråa brukar streta lite extra. Det kräver att jag formar den lite under dagen, men samtidigt så slipper jag hårdheten med vax.

 7. Mikael Ohlsson

  Man’s face stuff All Nighter är min favorit. Fått höra lite delade meningar om lukten: ”unket” har vissa sagt. Själv tycker jag att det luktar manligt! Ett tips är att använda nagelns ovansida när du skrapar ut vaxet ur burken.

 8. Jimmie

  Använder Stern’s vax. Funkar fint då jag har något som kan liknas vid en Dali på överläppen. Sen är det bara att spraya med hårspray.

 9. Jens

  http://www.brazils.se, där lanseras snart ett nytt svenskt mustaschvax. Håll utkik!

  ”Brazil’s Moustache Wax är ett handgjort mustaschvax och innehåller endast naturliga produkter.
  Det är hårt,
  lättapplicerat och hållbart och tillåter dig, att utan piska, tämja även
  de vildaste mustascher, men hjälper dig också att hålla kortare
  ansiktshår på plats.”
  /Jens, Brazil’s Moustache Wax.

 10. Benjamin Tayehanpour

  Just nu använder jag Stern, och det fungerar lite sådär. Jag kanske applicerar det fel, för vaxet har nästan ingen verkan på min kofångare och den lilla effekt det har går ur på någon timme.

 11. Pingback: Test: Brazil’s Moustache Wax | Skäggbloggen

Kommentarer inaktiverade.