Holländska folkets krav: utan skägg, ingen kung!

Skrivet av

Willem-Alexander före och, förhoppningsvis, efter odlandet.

En mäktig rörelse har fått fäste i det holländska samhället (tipstack @axelhult).

När drottning Beatrix, 75, abdikerar den 30 april blir det hennes son Willem-Alexander som tar över tronen. Holland har tidigare styrts av tre kungar vid namn Willem, alla med någon form av ansiktsbehåring (Willem III, 1849-1890, hade till och med ett rejält helskägg).

När nu Willem-Alexander blir den första kungen i Holland på 123 år tycker uppenbarligen det holländska folket att historien ska hedras med en skäggig regent, inte minst eftersom han kommer att efterträdas av ytterligare en drottning. Facebookgruppen Utan skägg, ingen kung har som mål att nå 100 000 likes och därmed övertala Willem-Alexander att odla skägg till sin kröning. Och de verkar ha brett folkligt stöd – i dagsläget gillas sidan av drygt 65 000. Nu återstår bara att se om folkets vilja hörsammas.