I valet mellan tvål, schampo och balsam. Hur tvättar du skägget?

Skrivet av

Vilken skäggfrisyr man än har finns det ett moment man inte kommer undan: att tvätta skägget. Det låter enkelt, men det finns olika bud om hur det ska gå till.

Jack Passion (bild t.h.) tipsar i sin bok om att tvätta skägget med tvål, aldrig med schampo.

Intuitivt tycker jag att det låter sådär och det går emot de råd vi på Skäggbloggen har fått från annat håll. De allra flesta vi snackar med rekommenderar vanligt hårschampo och vissa tycker att tvål torkar ut skägget.

Tvåltipset är inte det enda Jack Passion skriver som jag läser med viss skepsis. Samtidigt: karln har ju lyckats få ett mästarskägg (dubbla VM-titlar) med den metoden. Det kanske inte är så petigt vad man tvättar håret på huvudet och hakan med, vad schampotillverkarna än vill få oss att tro om vitaminer och grejer som tränger in i håret och ger det styrka inifrån.

Jag har fått tips om att använda återfuktande schampo för att hålla skägget starkt och smidigt. Om man har mjäll funkar vanligt mjällschampo bra.

Det finns också speciella skäggschampon – men jag förstår inte vad de skulle göra annorlunda än de vanliga flaskorna i snabbköpet.

Kort skägg. Inte lika krävande?

Själv använder jag samma schampo till skägget som till håret och ibland avrundar jag tvätten med vanligt hårbalsam. Jag har varit nöjd med det, men å andra sidan har jag inte gjort några experiment för att testa hur det skulle bli med andra metoder.

Dessutom har jag ett kort skägg som inte hinner bli särskilt slitet. Valet av produkt kanske blir viktigare när skägget mäts i decimeter.

Kära läsare – hur tvättar du ditt skägg? Tillhör du tvål- eller schampolägret? Har du erfarenhet av skäggschampo? Har du funnit en superprodukt? Eller tycker du rentav att det bästa är att inte tvätta skägget alls?

14 reaktion på “I valet mellan tvål, schampo och balsam. Hur tvättar du skägget?

 1. Patrik

  Tvättar inte mitt skägg alls, man gör det bara slitet och tar bort en massa naturliga oljor när man tvättar det. Alltid när jag tvättade skägget förut så vart jag missnöjd i flera dagar efteråt.

  Skulle inte lita speciellt mycket på Jack Passions metoder, hans skägg ser sjukt slitet ut, sönderborstat och jäkligt. Bara för att man har ett stort skägg så betyder det ju inte att man faktiskt kan nåt om skägg ;D

 2. Magnus

  Tvättar inte heller mitt skägg, utan använder bara en scrub för ansiktet nån gång ibland. Den innehåller bra oljor och man blir kvitt hudflagor och annat bös som inte är så trevligt att ha i skägget.

 3. Tobias Einarsson

  Jag använder schampo och balsam och jag har börjat testa med att
  massera in olja när skägget fortfarande är lite fuktigt. Jag
  testade ett tag ”Bluebeards Original Beard Wash” ihop med
  ”Bluebeard Original Beard Saver” och jag märkte inte någon
  direkt skillnad mot vanligt schampo och balsam. Vid användande av
  vanlig tvål så blir mitt skägg som stålull, och att inte använda
  något alls känns heller inte bra. Hur man skall rengöra skägget
  skiljer sig beroende på dess ålder och längd, mitt 3 års och 35
  cm långa skägg behöver sannolikt annorlunda skötsel än ett skägg
  som trimmas regelbundet.

  När det gäller Jack Passion så kan jag bara hålla med Axel och
  Patrik, man bör inte svälja allt han säger med hull och hår. Jag
  tycker ändå det är ett imponerande skägg som han har, och har det
  en längd på ~5-7 år så blir det slitet.

 4. Johanr

  jag har testat lite olika. att tvätta skägget med bara tvål, att tvätta det med shampo och balsam, att inte tvätta det alls. Men hur jag än gör tycker jag att hårbotten börjar klia och bli irriterad emellanåt och lika så att skägget kan kännas slitet. Ger nu skäggolja (i kombo med att tvätta med vanlig tvål) ett försök för att se om det hjälper. Bara använt det ett par dagar men måste säga att det verkar lovande. mindre irritation i hårbotten och skägget ser och känns glansigt och friskt ut.

 5. Navid Ghavami

  Jag kör vanlig schampo och balsam som jag har till håret för skägget när jag duschar iaf, annars tvättar jag ansikte och skägget med Bulldog Face Wash vilket jag tycker funkar bra, blir inte allt för torr och skägget känns mjuk och fint

 6. PollyDarton

  Jag använder Wild Rose – Wild Man skäggschampo och Conditioning Cream, det tycker faktiskt det är en otrolig skillnad på mitt skägg sen jag började med det.
  Shampot är otroligt drygt och cirka 5 droppar räcker till mitt skägg, och krämen gör skägget lite styvare och fungerar lite som ett vax som gör det formbart utan att vara hårvax-hårt.
  Att allting är handgjort och tillverkat av naturliga ingridienser tycker jag gör det lite mer genuint.
  Man kan köpa det på: http://www.etsy.com/shop/WildRoseHerbs?ref=seller_info
  Tillverkarens hemsida: http://www.wildroseherbs.com/
  Absolut ett hett tips att testa!

 7. Anders

  Tycker personligen att både tvål och schampo torkar ut mitt skägg och irriterar huden. Har testat balsam och inpackning men det känns bara som det är en massa kemikalier som lägger sig ”utanpå” håren, dessutom förstör det min hud.

  Min lösning är bara vanligt vatten och sedan 6-8 droppar hemgjord skäggolja. Oljan renar skägget i sig och vårdar huden. Provat den metoden en månad nu och skägget är fint och fräscht och jag har inga problem med kliande eller flagnade hud.
  Jag tror på att hålla det naturligt och inte använda konstiga kemikalier (läs schampo, balsam, inpackning). Min skäggolja är gjord på mandelolja, jojobaolja och eteriska oljor. Får en årsförbrukning för en bråkdel av vad det kostar att köpa färdig när man gör själv.

 8. Jumaane

  Använder samma som till håret på huvudet – vatten. Sen jag slutade förgifta mig med schampon och balsam har mitt hår blivit mycket friskare och snyggare och det skulle kännas konstigt att behandla skägget annorlunda.

  Spännande länktips: http://nopoo.se/

 9. skägga gam

  Är lacktasyl bra för skägget. eller kan man köpa nåt annat bra i nån butik istället för på nätet?

 10. Jonathan

  Har börjat tvätta mitt hår EN gång i veckan, (söndagar), och till en början kändes min skalle som en smörbytta, men efter ca 3 veckor så hände det grejjer! Håret ser mer naturligt ut, inte lika slitet, fin glans UTAN att kännas fettigt! Och skulle man nu behöva tvätta håret så kan man använda enbart balsam (fett löser fett) anammade även detta på mitt skägg! fungerar kanon, skägget ser bra ut, är medgörligt och min hud tackade mig djupt!

Kommentarer inaktiverade.