Karl Johan: Intresset för skägg nu är det största på minst 50 år

Skrivet av

Karl Johan Olsson är en av de personer som har varit med längst här på Skäggbloggen. Sedan vi startade för tre år sedan har massor av blogginlägg blivit till efter länktips från honom och han är en av de läsare som flitigast medverkar i kommentarsfälten. Vi är glada att här kunna presentera en intervju med Karl Johan.

När började du odla skägg och varför?
– Det var i mitten av 60-talet, och orsaken har jag glömt. Kanske som ett experiment, som sedan blivit permanent. Jag har aldrig rakat av det någon gång och skulle inte vilja det heller.

Vad har skett för förändring (med avseende på skägget) under den tiden?
– Skägg har alltid funnits mer eller mindre under den tid jag har haft skägg och jag har inte märkt några speciella reaktioner från omgivningen. Möjligen en som tyckte att jag liknade eremiten i Skrotnisse och det tyckte jag var en kul grej.

– Skepparkrans var nog vanligare på 60-talet, och många som hade det då, har det än idag. Goatee har alltid funnits. 3-dagarsstubben, som var så vanlig för ett antal år sedan tycks ha minskat i antal och jag tror att de som hade det då, har låtit det växa vidare. Idag har många större, fylligare och längre skägg, vilket var relativt ovanligt tidigare. Snyggt tycker jag.

– Själv kör jag nog vidare med den modell jag alltid haft. Det enda som ändrats är färgen, från cendré till grått/vitt. Lite experiment med mustaschen håller jag på med, efter inspiration från Skäggbloggen. Kul med de vaxer och liknande som nu är lätt att hitta.

– Sett till de olika skäggtrenderna under de år jag har haft skägg, är nog dagens intresse utan jämförelse den absolut största. Även internationellt. Vad det beror på är har jag ingen teori om. Jag tror och hoppas att dagens trend blir permanent.

Du tipsar ofta oss på Skäggbloggen om nya saker på nätet som handlar om skägg. Hur började detta aktiva skäggintresse på nätet?
– Jag har använt Internet så länge det funnits, och då googlat på ”skägg” eller ”beard” och då hittat många skäggrelaterade sidor. T.ex. The Society of Bearded Gentlemen, en community med medlemmar från hela världen. Påminner om Facebook, men med fler möjligheter. Rekommenderas!

Vad betyder ditt skägg för dig?
– Det betyder mycket. Jag skulle inte kunna vara utan det. Det är en del av mig och min personlighet. För något år sedan var det aktuellt med behandling med cytostatika och då var min första fråga till läkaren om skägget skulle påverkas. Huvudhåret hade jag inte brytt mig om. Nu blev det lyckligtvis så att inget av dessa påverkades.

Finns det någon händelse du och ditt skägg har varit med om tillsammans som du vill berätta om?
– För längesedan besökte jag ett bokförlag i Stockholm. När jag kom in avstannade all verksamhet plötsligt och alla stirrade på mig till min förvåning. Efteråt förstod jag att de trodde att jag var författaren Lars Gustavsson. Vi hade samma typ av glasögon och samma skäggfrisyr då. De trodde nog att det var chans för förlagsbyte med Gustavsson.

Följ Karl Johan på Twitter och Instagram.

3 reaktion på “Karl Johan: Intresset för skägg nu är det största på minst 50 år

  1. BarberGavle

    Skägg är en skön livsstil, skulle inte kunna tänka mig ett liv utan, har man anlag för knävelborrrar eller get/bockskägg/helskäggg,så är ju det också snyggt// ett välansat och snyggt skägg på en man är faktiskt en fröjd att se…!

  2. Christopher Thorsson

    Kar Johan är en trevlig karl, han peppar oss skäggon på twitter. Kan hålla med om att beardedgents.com är ett trevligt tillhåll.

Kommentarer inaktiverade.