Inget påveskägg att tvista om den här gången heller

Skrivet av

Från vänster: Innocentius XII (påve 1691–1700), Clemens X (påve 1670–1676), Franciskus (påve 2013–)

Den nye påven Franciskus kör samma skägglösa stil som sin föregångare. Den släta hakan känns kanske lika traditionsenlig som den spännande hatten, men i själva verket följer den nye påven en blott 313-årig sed.

Den senaste skäggige påven var Innocentius XII som år 1700 ersattes av den rakade Clemens XI. Innan dess hade den katolska kyrkan velat fram och tillbaka om det här med skägg under historiens gång.

Under 800-talet hade romerska präster skägg, men grekiska präster var rakade. Ett århundrade senare var rollerna ombytta. Än i dag är grek-ortodoxa präster skäggiga.

Under 1000-talet kom flera påbud om rakning. Till exempel förbjöd påve Gregorius år 1073 prästerskapet att ha skägg.

1600-talet är kanske den skäggigaste perioden i den katolska kyrkans historia. Från år 1523 var det en lång rad skäggiga påvar, som följde rådande trender och bar vandyke-skägg.

Wikipedia skriver för övrigt så här om frasen ”Tvist om påvens skägg”, i betydelsen debatt om struntsaker: ”Eftersom man inte har vetskap om hur påvarna såg ut under de första århundradena, är det meningslöst att diskutera huruvida de var skäggprydda eller inte, då det är en sak som man varken kan verifiera eller vederlägga.”

Vi önskar hjärtinnerligt att nästa påve odlar ett skägg så att det blir något att tvista om.