Nej, skägg gör dig inte ung, frisk och snygg. (Jo, möjligen snygg)

Skrivet av


Många sprider artikeln Beards Keep You Young, Healthy & Handsome, Says Science som först publicerades på på newnownext.com och nu även finns på feber.se m.fl. sajter.

Vi tycker också att skägg är toppen, men det mesta som påstås av James Thilman i den här artikeln stämmer inte.

Vi ska reda ut det här. Vad är sant och vad är skitsnack?

1. Nej, skägg blockerar inte 95% av UV-strålarna

Det enda som Newnownext skriver som beläggs med en källa är: ”A study from the University of Southern Queensland, published in the Radiation Protection Dosimetry journal, found that beards block 90 to 95 percent of UV rays, thereby slowing the aging process and reducing the risk of skin cancer.

De menar en studie från hösten 2011 med titeln Dosimetric investigation of the solar erythemal UV radiation protection provided by beards and moustaches.

Vad kommer A.V. Parisi och de andra forskarna fram till i den studien? Jo, att skägg blockerar en del av UV-strålarna och därigenom minskar risken för hudcancer: ”The facial hair reduced the exposure ratios (ERs) to approximately one-third of those to the sites with no hair.”

Men, de förtydligar: ”Protection from UVR is provided by the facial hair; however, it is not very high, particularly at the higher SZA [solar zenith angle]”

Alltså – även om skägget skyddar mot UV-strålning skyddar det inte särskilt mycket.

Den skyddsfaktor mot ultraviolett strålning (UPF) som skägg av olika längd erbjuder uppmätte forskarna till mellan 2 och 21, vilket är i samma storleksordning som håret på skalpen (5–17). Om man vill påstå att skägg gör dig ung och frisk kan man lika gärna påstå att huvudhår gör dig ung och frisk.

Dock skyddar huvudhåret bättre mot UV-strålar ju högre solen står, medan skägget tvärtom skyddar sämre ju högre solen står.

James Thilman påstår på Newnownext att forskarlaget ska ha kommit fram till att skägg blockerar 90 till 95 procent av UV-strålarna. Nja.

Han har läst figur 3 i den vetenskapliga artikeln lite slarvigt. Det som framgår där är att de ytor som täcks av skägg har en grad av utsatthet (exposure ratio, ER) för skadlig UV-strålning som är 5–10 procent av ER under motsvarande tid på en helt oskuggad horisontell yta. Men inte ens naken hud har 100 procent ER. En helt naken käke har en ER som är runt 20 procent, hakan har en ER på ca 30 procent och överläppen runt 40 procent.

Skulle Newnownext och feber.se tillämpa sitt frikostiga språkbruk konsekvent skulle de alltså kunna skriva att naken hud i ansiktet blockerar 60–80 procent av UV-strålarna. Låter skägget lika imponerande nu?

2. Pollen och damm

Jaha. Vad skriver James Thilman mer på Newnownext?

Got asthma? Pollens and dust simply get stuck in that lustrous facial hair.

Jag vet inte vad han har för källa på detta. I varje fall står det inget om pollen och damm i studien som publicerats i Radiation Protection Dosimetry journal. Min gissning är att skäggbärande män både får pollen som fastnar i skägget och får i sig pollen genom andningsvägarna som alla andra, men jag tar gärna emot länkar till studier som kan nyansera den bilden.

3. Vindskydd = ungdom?

Jaha. Vad mer?

Additionally, all that hair retains moisture and protects against the wind, keeping you looking young and fresh-faced.

Återigen inget som Parisi et al skriver något om. Jag får lov att tillstå att ett tätt skägg naturligtvis kan skydda mot vind. Men… Jaså? Var är källan som belägger att vind får dig att se äldre ut?

Kort enkät till skäggbärare där ute: Vilka av er har fått höra att ni ser äldre ut med skägg än utan? Min erfarenhet är att de flesta säger att killar brukar se ett par år äldre ut med skägg, inte yngre.

4. Inåtväxande hår

Det kommer mer.

Shaving is usually the cause of ingrown hairs and bacterial infections that lead to acne.

Nu börjar det faktiskt likna något som närmar sig sanningen. Ja, vissa män kan få inåtväxta hår när de rakar sig och det kan ställa till med hudbesvär. För män som har problem med inåtväxande hår kan det vara en lösning att odla skägg.

5. Ögonblicklig skönhet?

Jaha. Till sist:

Researchers discovered that men with beards and moustaches actually enjoy numerous benefits including, but not limited to, instant handsomeness.

Nu råkar det vara så att jag har läst den vetenskapliga studie som James Thilman hänvisar till och de skriver inte ett ord om att skägg skulle göra män snyggare. Så hans påstående stämmer inte. Forskarna upptäckte inte att män med skägg åtnjuter ögonblicklig skönhet.

Däremot finns det andra forskargrupper som har undersökt hur män med skägg uppfattas av omgivningen, bl.a. ifall de ses som mer attraktiva eller inte. Resultaten av de studierna kommer vi på Skäggbloggen att avhandla mer utförligt i ett annat sammanhang längre fram.

Oavsett vad forskare kommer fram till är var och en berättigad till sin subjektiva åsikt i frågan, och här är vi på Skäggbloggen med på noterna. Skägg är snyggt.

5 reaktion på “Nej, skägg gör dig inte ung, frisk och snygg. (Jo, möjligen snygg)

  1. Ruben Werle

    Jag tror att det som menas med vindskydd=ungdom är att skägget delvis skyddar mot väder och vind, vilket gör att sen när man väl rakar sig(när man är 60 eller något), så kommer huden under skägget vara mindre tärt av väder och vind, och därigenom se yngre ut.

  2. Pingback: 99. Wakefield, biodynamisk radio, Bostonbomber och Martin Wicklin - Skeptikerpodden

  3. Pingback: Beard science – skäggets hemligheter i serieform | Skäggbloggen

  4. Pingback: En återblick på det fantastiska skäggåret 2013 | Skäggbloggen

  5. Pingback: Skägg får tidningar att strunta i att granska källor | Skäggbloggen

Kommentarer inaktiverade.