London – ur ett skäggperspektiv

Skrivet av

Barry the barber på 24 Calvert Avenue.

Mustaschmerchandise kan snart ha ersatt den röda dubbeldäckaren som pryl att köpa med sig från London, åtminstone om man varit i någon av de hippare stadsdelarna.

I helgen var jag i den brittiska huvudstaden, vi bodde i Shoreditch i östra London. Det var, bisarrt nog, min första resa dit så jag kanske sparkar in en hel rad öppna dörrar här men det ger sig.

Skäggtrenden är stark i den här delen av stan, som är rätt hipstertät med snygga människor, pretentiöst kaffe, mikrobryggd öl och snabba cyklar utan växlar. Överallt går det att köpa prylar med mustascher och skägg på och flera barberarsalonger av klassiskt snitt erbjuder skäggvård.

Jag gick till Huckle the barber på hörnet Old street/Charlotte road, där fyra killar klipper både hår och skägg. Kunden får god, lokal öl eller en liten whisky under tiden. Allt är väldigt manligt men på ett sympatiskt sätt. Enligt barberaren Pierre är det inte bara hipsters som har skägg nu, skäggtrenden har breddats, precis som här, till att omfatta alla slags skägg och många slags människor. Men östra london är klart skäggigare än västra menar han, som ganska nyligen har återvänt till Huckle.

I Sverige har de skäggklippande salongerna som riktar sig till män börjat komma tillbaka efter att ha varit helt borta. Enligt Pierre har herrfrisörerna i London aldrig varit borta på samma sätt som här, men att ta hand om skägg är ganska nytt. De flesta kunder gör både håret och skägget på en gång, men vissa kommer in på lunchen på en 15 minuters skäggtrim där varm handduk över ansiktet alltid ingår. En liten skärva av lugn under en stressad arbetsdag. Själv tror han att man aldrig kan skapa samma avslappnande atmosfär för män om man har kunder av båda könen  – kanske typiskt för den brittiska herrfriseringstraditionen.

Trevligt var det och snyggt blev det. Ölen var god och hela kalaset gick på drygt 500 spänn – helt ok, åtminstone med Stockholmsmått mätt. Men mustaschvax hade han ingen vidare koll på, den gode Pierre.

Före – och efter.

3 reaktion på “London – ur ett skäggperspektiv

  1. Linus

    Har bokat tid hos Pierre imorgon. Mitt första besök hos en riktig barberare. Spännande!

Kommentarer inaktiverade.