Fusklapp för hårhatare

Skrivet av

På förekommen anledning.

Fusklapp
Skriv ut, spara och ta fram nästa gång du ser en kvinna med mustasch/skägg på bussen eller på tv och känner att du måste använda mobilen för att dela med dig av dina nedsättande kommentarer om henne till hela världen.

1. Ta ett djupt andetag.

2. Fundera på vad det är som gör att kvinnan lyckas bemästra impulsen att twittra om din frisyr eller dina kläder, utan istället behandlar dig som en vanlig människa.

3. Fundera på om du verkligen vill framstå som Bo Hansson (”Hallå, när jag gick på dagis var det inte ALLS ovanligt att vi som tillhörde den största gruppen sa precis vad vi ville om de som råkade avvika lite grann från mig och mina kompisar”).

4. Måste en kvinna verkligen ha religiösa skäl för att vara lika skäggig och cool som Balpreet Kaur? Räcker det inte med att man känner PALLA PLOCKA LIKSOM!?

5. Är det du som har ett problem som inte kan sätta dig in i det faktum att människokroppar kan se olika ut eller hon som har ett problem som inte planerade sin bussfärd utifrån att hon skulle råka stöta på dig som inte kan sätta dig in i nämnt faktum?

6. Gör ett tankeexperiment: Vad skulle hända om du istället gick fram till henne och sa ”Snygg mustasch, jag tycker du passar i den, och jag tycker att det är modigt att du har den. Det finns så många trångsynta människor i världen som lägger energi på att störa sig på sånt, men jag tycker att du har en skön stil”?

7. Så. Ta ett djupt andetag till.

8. Om du fortfarande känner en obeveklig kraft som tvingar dig att bete dig som en jävla barnunge, för all del, låt inte mig hindra dig.

Fotnot: Uppskattningsvis mellan fem och tio procent av alla kvinnor i fertil ålder har en hög grad av ”manlig” hårväxt, d.v.s. till exempel hår på överläppen och kinderna eller på bröstet. Källa bl.a.: Somani m.fl. (2008), The clinical evaluation of hirsutism.

5 reaktion på “Fusklapp för hårhatare

 1. Skymning

  Angående punkt 6: Så länge tankeexperimentet inte görs till ett socialt experiment, kör i vind. Fundera på vad det är som gör frågan under punkt 5 så viktig, samt överväg möjligheten att du — som genast har en kritisk, dvs bedömande, åsikt om någon vilt främmande människas utseende — faktiskt kan vara en smula inskränkt, samt att detta utseende med all säkerhet inte har någon som helst inverkan på ditt liv över huvud taget. Det är där oavsett vad du tycker, så det rimligaste är förstås att acceptera detta faktum istället för att göra en stor sak av det. Risken är annars att det kan gå väldigt fel av så många anledningar. Du vet exempelvis inte vad hon tänker på för tillfället eller hur hennes dag har varit. Uppskattande Det är med andra ord inte viktigt att som total främling delge sin åsikt om någon annans utseende, ens om den är uppskattande — och särskilt inte under en bussresa där de flesta i vilket fall som helst vill vara ifred. I synnerhet är det inte viktigt att som manlig främling störa en kvinna med en utseendemässig bedömning av henne, den delen av befolkningen har garanterat nog av sådant ändå.

  Fundera även på hur du själv skulle reagera om någon skulle envisas
  med att komma fram och ge dig en komplimang för utseendemässig detalj x när det första var och
  varannan människa lägger märket till hos dig är just detta förargliga
  x. Omväxling förnöjer. Så ska man nu nödvändigtvis gå fram och prata, var lite originell. Bryt normen och behandla henne till exempel som en person med integritet och intelligens istället för som ett objekt att se på och bedöma. Det gäller särskilt när en specifik och möjligen väldigt känslig detalj direkt hamnar i fokus. Det vore i så fall en komplimang i sig att lägga tonvikten på någonting annat och inte definiera er relation — även om den är flyktig — baserat på något så irrelevant som din åsikt om hur hon råkar se ut. Kanske lyckas du rentav glömma det faktum att hennes utseende är avvikande. Det vore i så fall ett verkligt framsteg.

 2. Axel Naver

  Tack för kommentarer! Nej visst, jag säger inte att man bör göra tankeexperimentet till ett socialt experiment och gå fram till samtliga personer med mustasch och prata med dem. Man kan gott låta folk vara i fred – och jag välkomnar den dag då kvinnors mustascher är något som folk inte ens reagerar på. Jag menar bara att man kan fundera på sin egen första reaktion på omvärlden och försöka fundera på hur det skulle vara om man tänkte och gjorde tvärtom.

 3. Skymning

  Förstod det, men det verkade ändå värt att påpeka. Poängen var alltså att tankeexperimentet måste ta hänsyn till en betydligt vidare kontext, både socialt och historiskt.

Kommentarer inaktiverade.