Beard science – skäggets hemligheter i serieform

Skrivet av

Skäggforskning sammanfattad i serieform. Klicka på bilden för att läsa hela serien hos sci-ence.org/beard-science. Brasklapp: Även om serien är kul får de några saker och ting om bakfoten… Så läs vidare efter bilden!

625-beard-science

1. Tvätta dig oavsett om du har skägg eller inte
Serien skriver att även tvättade skägg är en fristad för smittsamma bakterier. Ledsen, men det var inte det som forskaren Manuel Barbeito och hans kolleger kom fram till i studien Microbiological Laboratory Hazard of Bearded Men 1967.

De kom fram till att bakterier tycks fästa lättare i skägg än på naken hud. Men de kom också fram till att om man tvättar sig med tvål och vatten försvinner de flesta bakterierna – både från hud och skägg. Den viktigaste slutsatsen i studien var därför: Om du jobbar i ett laboratorium med farliga mikroorganismer ska du tvätta dig i ansiktet innan du går hem – oavsett om du har skägg eller inte.

Forskarna fann också att bakterier i skägg sprids till en person eller ett djur som kommer i fysisk kontakt med skägget. Detta kom de fram till efter att ha låtit kycklingar gnugga sig mot ett bakterieinfekterat skägg på en provdocka, både när det var tvättat och otvättat. Men forskarna hade inte en kontrollgrupp med kycklingar som fick gnugga sig mot bakterieinfekterat slätrakat ansikte. Därmed kunde de inte dra några slutsatser om skägg i förhållande till rakad hud.

2. Nej, skägg blockerar INTE 95% strålning
I tredje rutan från slutet påstår serien att skägg blockerar 95% av UV-strålningen. Det är dumheter. Skägget minskar den mängd strålning som når huden med runt en tredjedel. Läs inlägget där vi reder ut detta: Nej, skägg gör dig inte ung, frisk och snygg. (Jo, möjligen snygg)

3. Rätt: Skägg gör inte mannen mer attraktiv
Det serien däremot förmedlar korrekt är resultaten från de studier som skäggexperten Barnaby Dixson har genomfört: att en majoritet av personerna i deras försök upplever att skägg höjer en mans sociala status men inte hans attraktivitet – och att kvinnor tycker att lång skäggstubb är snyggare än helskägg eller kort skäggstubb.

Tack Malin för tipset om serien!