Skäggakuten: Vilken form ska Jans långa skägg ha?

Skrivet av

Nytt avsnitt av Skäggakuten. I dag är det Jan som vill ha hjälp från er läsare. Han skriver:

280-jan-20131014_192424BHej Skäggbloggen!

Jag lät mitt första skägg växa ut under semestern i augusti. Och jag har låtit det växa fritt sedan dess. Det enda som har ansats är att jag har klippt fram överläppen vid några tillfällen, några vildväxande strån på kinderna har kapats och frisören putsar polisongerna lite varje gång jag klipper håret.

Så hur går jag nu vidare? Jag vill gärna ha ett långt skägg om det växer vidare, men utan att det tovar till sig för mycket. Jag är osäker på vilken form som passar mig bäst – så det kanske någon kan tipsa om?

Hur gör jag med halsen, ska jag raka fram en halslinje även när jag har ett långt skägg eller ska jag bara trimma det lite i väntan på att övriga skägget växer sig långt?

Skulle du också vilja ha hjälp av Skäggakuten (dvs bloggens alla läsare)? Dra iväg ett mejl till mejl@skaggbloggen.se

4 reaktion på “Skäggakuten: Vilken form ska Jans långa skägg ha?

 1. Inglorious barbers / Alexander

  Ditt skägg ser gudomligt uit! Om du vill låta det växa så rekommenderar jag bra produkter mer än att trimma, oljebaserat hårbalsam då och då i duschen, en till två droppar hårolja dagligen och en skäggborste för fredagsmyset.

  En grundregel jag själv kommit fram till när man vill odla skägg är att bibehålla fukten i skäggstråna utan att låta det bli för fett. Så dagliga oljor ska användas varsamt, hårbalsam sköljer man ur efter attt hå låtit det sitta i. Skäggstrån är oftast av grövre sort än vanligt hår därför behövs snäppet fetare proukter som oljor för att de ska klara av att bibehålla fukten. Detta dämpar även frissighet och ger skägget en fin nytrimmad glansig känsla varje dag, blir det för glansigt är det bara till och dra ner på produkterna, man får prova sif fram helt enkelt, var skägg är unikt.

  När det kommer till trimning så låt det verkligen gå till smärtgränsen så att du verkligen inte står ut längre och gå sedan till barberare som hjälper dig med att sätta linjer för att sedan följa hemma. Klippa med köksaxen eller den inställbara trimmern från siba framför spegeln ger dig bara stor risk att klippa fel och då blior barberaren sedan tvungen att ta av mer för att jämna ut. Better safe than sorry ;)

  Lycka till! Hoppas du låter det frodas!

 2. Sebbe

  Det ser frodigt ut :) När jag började odla mitt skägg så rakade jag fram en halslinje. Dels ser det mer ”clean” ut, men sen har man en grundform att följa. Linjen kommer se mer naturlig ut allt efter som skägget växer (i mitt fall rakade jag fram linjen efter ca en veckas sparande). Som med all annan behåring på kroppen så växer skäggstråna olika, detta kan göra att skägget ser tuffsigt och vildvuxet ut. Personligen hatade jag mitt skägg då. Men ger man det en vecka så kan man borsta ut det och klippa överflödigt hår med sax, då kommer det se fylligt och fint ut.
  Formmässigt vet jag inte vad som skulle passa dig. Något annat än helskägg känns ju som slöseri på ett så tätt och frodigt matta.

 3. Merkel

  För att få lite mer form brukar jag själv klippa skägget lite kortare intill halsen, där jag även har en linje som jag rakar någon gång i veckan. Då blir det lite rundare. Sen när det börjar bli ännu längre kan man sluta raka halsen och låta det fyllas ut om man så vill. Och som Alexander här under säger, köp en fin skäggolja från t.ex. Mr Bear, det gör dom grova stråna lite mjukare och mer lätthanterliga. Lycka till!

 4. Rob

  Hej! snyggt. En modernare skarpare skepparkrans tror jag kan vara ett hett alternativ. Även om mustachen ser toktjock ut så skulle du kunna våga skippa den. Resten av skägget funkar med glasögon …. men jag är ju en förkämpe för i skepparkrans så du får fundera. Gå till barberare bara så du inte får trimningsolyckor som jag får. Då gråter jag nästan :D Lycka till. Mvh/R

Kommentarer inaktiverade.