Tog skäggvägen till roll i Hobbiten

Skrivet av

hobbitDags för sista skäggminnet – och vilket minne sen! Spännande och aktuellt på samma gång. Ruben Werle berättar om hur han precis anlänt till Nya Zeeland för att klättra och paddla kajak i ett par månader. Då får han ett mejl, från en kompis i USA, med en länk till en annons.

”Extras wanted!
We are looking for:
Tall(>184cm), athletic men and women to play elves.
Fit men with big biceps for soldiers and orcs.
Men and women with ’character faces’.
Open Casting this weekend!”

Jag mindes hur jag i min ungdom, när jag sett Sagan om Ringen-filmerna ett par gånger, tänkte hur fantastiskt otroligt häftigt det skulle ha varit att vara med i en sån film, kanske den häftigaste filmen någonsin. Men jag hade framtill nu trott att alla filmer var färdiginspelade och att den chansen aldrig skulle komma igen. Aldrig.

Och nu sökte Hobbit-filmen statister!!!

Vi tyckte vi skulle vara smarta och åka dit två timmar i förväg, men kände oss otroligt överlistade när vi väl kom dit och hamnade på plats 1500-någonting i kön. Det var en solig dag och alla var glada – alver, hober, människor och till och med ett par orcher. När dörrarna väl slogs upp hade kön växt sig mer än dubbelt så lång.

Kön ringlade sig långsamt framåt och runt omkring oss fanns nu också ett dussintal intervjuande journalister, detta var tydligen den största spontana folksamlingen i Wellington på väldigt länge. Ett antal poliser hade också anslutit sig för att se till att ordningen hölls i kön.

Vad poliserna inte berättade var att det nu var så mycket folk som ville bli statister, att parkeringarna hade fyllts, och vägarna som ledde till parkeringarna hade också fyllts, och att motorvägen som ledde dit nu började dämmas upp kraftigt av alla statistaspiranter.

Jag och mina kamrater stod först i kön när beskedet kom.

”The audition is closed, the police has shut us down. The highway’s clogged up.”

Först i kön…

”No worries guys, we’ll create an online application form, we’ll remember your faces, we’ll put it up tonight, don’t worry!”

Tio dagar hann gå innan sagda ansökningsblankett blev tillgänglig. Den skulle skickas på posten tillsammans med ett porträtt och ett helkroppsfoto, men den tredje dagen, när ansökan egentligen skulle varit inskickad, åkte vi istället till studion med den genialiska planen att lämna över dem själva, sticka ut från mängden och så vidare. Vi blev stoppade av vakterna som bevakade bommarna in till området, såklart.

”Sorry mate, you can’t come in here, they’re shooting movies in here you know.”

Efter lite frustrerat gnällande och småpratande, så tog vakten breven och lovade lämna dem vidare till dem som hade hand om statist-rollsättningen. Uppgivna och övertygade om detta aldrig skulle hända, begav vi oss i långsam takt hemåt. Väl hemma i lägenheten kollade jag min epost.

”Congratulations on being chosen as an EXTRA for ’The Hobbit’. You will need to attend a COSTUME FITTING – Date: Tuesday 7th of February(tomorrow).”

Jag hade kommit med!!!

Jag jobbade som statist i The Hobbit i sammanlagt 26 dagar utspritt på 4 månader. Pengarna jag tjänade finansierade ytterligare ett halvårs resande runt på Nya Zeeland. Nu här tillbaka i Sverige har jag fortsatt på samma linje och varit statist i bland annat Äkta Människor, Tjuvarnas Jul-filmen och lite reklamer.

Allt tack vare mitt skägg och mitt hår. Mitt numer så kallade ”Character face”.

/Ruben Werle

Tusen tack alla ni som skickat in era historier. Sluta nu för guds skull inte med det, vi älskar bra skägghistorier och lägger gärna ut fler i framtiden!

3 reaktion på “Tog skäggvägen till roll i Hobbiten

Kommentarer inaktiverade.