Skäggakuten: Odla handlebar

Skrivet av

Det har kommit in flera frågor till Skäggbloggen från män som behöver lite tips och tricks för att få till en tjusig handlebarmustasch.

handlebar

Marcus

Hej! Om jag vill få handlebars, ska jag trimma mitten av mustaschen eller låta den växa och dra med hela med vaxet? Har gjort lite tafatta försök men den är för kort än så länge. /Marcus

Hej skulle vara tacksam för bra tips på hur jag ska fixa till en snygg handelbar mustasch. Hur man ska ansa och sköta om de så den ser snygg och prydlig ut Tack på förhand / Daniel

Själv har jag testat att låta allt växa och fösa ut åt sidan med vax och att ansa i mitten av mustaschen för att hålla munnen fri från strån och jag tycker båda har sina fördelar och problem. Men jag har aldrig fattat hur man får till en snygg form på den.

Så. Hur gör ni? Odlar ni ut jättelångt och föser åt sidan? Ansar ni mitten och låter det vara långt på kanterna? Vilket mustaschvax är bäst: fast, mjukt, svenskt, ungerskt? Och hur får man till en snygg form? Här under kommer lite inspiration!

handlebarfin

Målbild?

8 reaktion på “Skäggakuten: Odla handlebar

 1. Samuel Varg Thunberg

  Mustaschlöst på bilden här men har sedan några månader en mustasch som är någonstans i mellansteget av dessa två bilder.
  Jag började med att ansa mittendelen och lät sidorna växa, men jag insåg att tätheten av strån på överläppen var inte tillräckligt stark för att göra en så solid mustasch som jag önskade.
  Nu testar jag att odla ut allt och kamma ut den åt sidorna lite mer. Får en, i mitt tyckte, bättre helhet på mustaschen.
  Jag ”tvinnar” ändarna lite innåt för att få den goa böjen som vi ser på nedre bilden.
  Kör med Mr. Bear mustaschvax och deras fina stålkam.

 2. Ludvig

  Tjena! Klokt val att spara mustaschen, alltid stiligt. Jag låter allt växa! Preic som Samuel skrev så tycker jag att man tappar en del på att ansa, den blir lite ”klenare”. För eller senare (beroende på skäggväxt) kommer man förbi det där irriterande stadiet av hår i munnen.
  Jag har använt Brazil’s moustache wax och är nöjd med det. Har även använt ett vax som heter Ditch digger, som jag köpte på Sivletto i Stockholm. Det har lite brun färg i sig som kan vara rätt trevlig då jag har en del ljusa strån i min naturliga mustaschfärg. Den fyller ut lite mer så att säga
  Just nu är jag i ett ”viloläge” då jag använder ett mjukt vax för att låta mustaschen vila så mycket som möjligt, man rycker en del hårstrån med de hårdare vaxen som jag nämnde tidigare. Det här vaxet heter Brother’s Love och är riktigt bra faktiskt. Det blir en del pillande för att få ihop knorrarna, men när det väl sitter så sitter det i stort sett hela dagen :)
  Rent tekniskt så skruvar jag samt drar i ändarna på staschen tills jag är nöjd med resultatet, brukar även få böja fram min högersida rätt ordentligt då den vill lägga sig mot kinden. Vänstersidan måste jag trimma ner då och då, den har en tendens att växa snabbare. Vill ni se finns det på instagram: uumadbrah

  Allt för mig! Lycka till :)

 3. John Svensk

  Jag har sparat i ca nio månader nu – utan att klippa en millimeter – och har oftast mustaschen i engelsk stil, dvs rakt ut åt sidorna. För att forma mustaschen använder jag Stern Hungerian Beard Wax, ett vattenbaserat vax som jag kammar in, och när det börjar torka blir det klibbigt, och då är det dags att tvinna och forma. Känns lite snällare mot skäggstråna än de flesta hårda vaxer… Bifogar en orakad bild tagen efter ett hårt gympass.

 4. Karl

  Jag använder Beard Balm till grundformen och sedan vanligt mustaschvax till att ”fixera” spetsarna. Beard Balm är mjukt och sliter inte på mustaschen. Beard Balm finns i olika fabrikat t ex Mr Bear.

 5. viktorjensen

  Liksom Marcus har jag en hyfsat gles mustach. Jag tror att täthet, hårstårnas form och styvhet har stor betydelse för val av vax och skötsel. Men jag har bara provat två vax hittills. Stern Hungarian Moustache Wax som dels luktar illa och inte lyckas hålla ihop mina hårstrån speciellt länge. Sedan testade jag Brazil’s Moustach Wax och fastnade direkt. Det vaxet luktar gott och innehållsförteckningen käns trygg när jag tänker på hur nära munnen mustachen sitter. När jag ätit eller druckit något är det bara att forma om lite med fingrarna och ibland kanske tillföra lite nytt vax för att mustachen ska få en acceptabel form igen. Ju längre håren växer desto lättare blir mustachen att forma så tipset är att direkt sluta trimma mitten. Mustachen på målbilden är mycket tätare och kräver antagligen en annan skötsel.

 6. Johannes Johansson

  Kan även jag rekommendera Mr. Bear och Brazil’s vax. Efter att ha applicerat på morgonen krävs det oftast bara någon enstaka ”uppstyrning” under dagen.

 7. Robin Frejd

  Måste tacka kommentatörerna i det här inlägget. Håller på att spara ut helskägg och var osäker på om jag skulle ansa i mitten av mustaschen eller inte. Har även av en slump beställt mustaschvax från Brazil och Beard Balm från Mr. Bear, som flera rekommenderade här. Inte fått hem produkterna än, men känner redan mer ro i kroppen över köpen! Tack!

 8. JK

  Jag är nybörjare med skägg och skulle vilja snygga upp mustaschen men den böj uppåt. Har köpt Mustaschvax och finner den mycket fastare/hårdare än vanliga skäggvax. Hur applicerar vaxet bäst i mustaschen? Svårt att få den mjuk i handen.

  Hoppas på bra tips :)

Kommentarer inaktiverade.