Historien bakom mustascherna i The Grand Budapest Hotel

Skrivet av

grand-budapest-main-2014

Mustascherna har en framträdande roll i Wes Andersons nya film The Grand Budapest Hotel, som hade svensk premiär i går. För oss som älskar både film och mustascher bjuder The Esquire på underbar läsning – i en grundlig guide till mustascherna i Budapest Hotel, där filmens sminkör Frances Hannon berättar om allt arbete som lagts ner på varje överläpp.

På huvudpersonen Gustave H. (Ralph Fiennes) provade man massor av lösmustascher innan man hittade fram till den prydliga mustasch som kändes rätt. Den unge Zero Moustafa (Tony Revolori) målade på en pennstrecksmustasch. Dmitri (Adrien Brody) gavs en spetsig mustasch för att signalera att han är filmens skurk.

Den absolut maffigaste mustaschen syns på Bill Murray. Frances Hannon avslöjar att den inte var fejk: “Bill, luckily for us, wasn’t working on something else, so he could grow his own,” Hannon says. “He did grow one of the best mustaches I have ever seen.”

Esquire låter också Alan Peterkin (författare bl.a. till den utmärkta boken One Thousand Beards) analysera bl.a. mustaschernas tidstypiskhet. Filmen utspelar sig i ett fiktivt land i en fiktiv mellankrigstid och valet av ansiktsfrisyrer känns helt rätt. Helskägget hade på 1930-talet gett vika sedan några årtionden, men mustascher hade fortfarande en viss popularitet – särskilt i länder som Ungern som har en stark mustaschtradition.