Mustaschen – som en lustig hatt

Skrivet av

mustaschodla

Efter tvåochetthalvt år med helskägg var det dags för något nytt. Jag hade pratat om det länge, faktiskt ända sedan förra våren. Bland Skäggbloggsföljarna gick debattens vågor höga. Då bestämde jag mig. Nu har det gått en dryg vecka sedan jag tog in barnen i badrummet och lät dem häpet titta på när jag körde trimmern över hakan och blev Mustaschmannen. Först nu börjar jag vänja mig.

Det var omtumlande på flera plan. Dels chocken över att plötsligt få se sin haka igen, komplett med en liten dubbelhaka som inte fanns där i oktober 2011. Dels den otroligt framträdande plats min mustasch nu tog. Ingen på jobbet hade sett mig utan skägg så där blev det stor uppståndelse. Det kändes lite som att ha en lustig hatt på mig – jag själv kunde inte riktigt ta mig på allvar och jag märkte hur jag liksom skämtade bort mustaschen. Jag tänkte att jag skulle vänja mig efter några dagar. Min fru var också skeptisk, men om det berodde på mustaschen eller om det var för att hon inte längre kände igen mig kunde ingen av oss avgöra. Barnen tyckte allt var helfestligt.

Det känns bättre nu. Det är kul att få uppmärksamhet igen – lite som när jag hade skägg för några år sedan – och jag får komplimanger av folk som tycker att jag borde ha kvar den. Jag vaxar den flera gånger om dagen för att hålla rätta snurren. Jag motstår numera impulsen att skämta bort mustaschen, men problemet är att jag fortfarande inte själv kan ta den riktigt på allvar och det är ett problem.

För jag vill inte ha en ironisk mustasch. Ska jag ha en skäggfrisyr ska den inte vara på skoj – det är inte roligt att alltid gå omkring med en lustig hatt på huvudet. Samtidigt vill jag inte vara en person som tar sin mustasch på FÖR stort allvar – jag menar, det är ju bara hår i ansiktet. Jag kanske inte är en mustaschmänniska i alla fall.

Nu ska jag ha kvar den ett litet tag till, sen ska jag kanske trimma ner den lite och se hur det känns. Det vore hemskt kul att höra era mustasch-erfarenheter här.

 

11 reaktion på “Mustaschen – som en lustig hatt

 1. Kusalananda

  Riktigt fin mustasch! Väldigt strongt att förändra ditt utseende så radikalt, och plötsligt! Trimma inte för mycket på den.

 2. Kenny Cederholm

  Min högst personliga åsikt är att väldig få personer passar med mustasch. Tyvärr är inte du en av dem.

  Iallafall fall inte den långa. Jag tycker du borde trimma ner den lite så den inte är så stor.
  Sen tyckte jag du passade mycket bättre i helskägg.

  Men måste ändå nämna att den är väldigt ståtlig.

 3. Johannes Johansson

  Har gjort samma ”resa” och min erfarenhet är att man fäster sig vid en
  mustasch på ett helt annat sätt jämfört med ett helskägg…dessutom
  känns en stor mustasch mer ”legitim” i betydligt fler sammanhang än ett
  stort helskägg…m a o behåll den.

 4. John Svensk

  Glöm inte bort att en handlebar är en mångsidig mustasch… Med lite vax kan den formas på många olika vis: engelsk, Dali… Du har fin volym, låt muschen växa på längden, och trimma den inte!

 5. Pompom Sönnfors

  Rejäl mustasch! Jag håller med de som säger att du ska ge det ett par veckor. Bli kompis med din mustasch, liksom. En mustasch av din kaliber måste bäras med ett stort mått av självsäkerhet. Det är lite som att spela på en Flying V-gitarr. Är man redan cool blir man ännu coolare med den, är man osäker förstärker den bara osäkerheten.

  Jag körde mustasch för första gången i mitt liv under Movember förra året. Det kändes omväxlande ballt och udda men jag kunde inte släppa känslan av ironisk mustasch helt. Jag behöll den rätt länge efteråt och gillade det (även skeptikerna vande sig och började uppmuntra) men när jag lät den växa ut till ett helskägg i februari var det som att komma hem.

 6. Eric Thorsson

  Fint att höra alla åsikter, särskilt jämförelsen med en flying v-gitarr :) Jag fortsätter att känna mig fram, men kommer nog definitivt odla fram skägget i höst igen. Så får vi se hur det känns fram till dess…

 7. Kalle

  Gud vad länge sedan denna underbara blogg uppdaterades! Vart håller ni hus grabbar? :)

Kommentarer inaktiverade.