Skäggboken

Vad är skäggboken?

Efter att ha bloggat om skägg sedan januari 2010 tog vi (Eric Thorsson och Axel Naver) nästa steg när det gäller att skildra vad skägget betyder för folk. Vi slog oss samman med den grymme fotografen Anders Bergstedt och tillsammans har vi gjort Skäggboken – fullproppad med personporträtt, skägghistoria, skäggvårdstips och mängder av snygga fotografier.

Här skildrar vi historierna bakom skäggen. Du får läsa om gliringarna Leif Pagrotsky fick som skäggig minister och artisten Adam Tenstas kamp för sitt skägg. Du får läsa om den skäggiga damen som ser skägget som en frihetssymbol och om yrkesmilitären som sade upp sig och lät skägget växa.

I Skäggboken har vi samlat det bästa från Skäggbloggen – läsarnas tips, råd och erfarenheter av att bära skägg. Genom en tillbakablick på århundraden av skiftande skäggtrender ger vi perspektiv på dagens mode. Dessutom får du vetenskapens svar på två urgamla frågor: Kan man göra något för att få bättre skäggväxt? Och får män med skägg ligga mer än andra?

Skäggboken är den perfekta boken för dig som har skägg eller någon med skägg i din närhet, dig som kanske funderar på att börja odla eller dig som bara gillar att kolla på snygga skägg. Och vi är hysteriskt stolta över den.

Läs mer om Skäggboken hos vårt förlag Southside Stories.

Publiceringsdatum: 6 september 2013.

Recensioner

”En av årets mest underhållande fackböcker. Perfekt present full av anekdoter och trix.”
Books & Dreams, höst 2013

”Den här boken är skriven med väldigt mycket kunskap, mycket insikt och en stor dos av kärlek. Och gör man det, då blir det hur bra som helst. Det är en kanonfin bok!” Betyg: 4/5.
Magnus Utvik
SVT Gomorron, 2013-08-27

”Framförallt är Skäggboken något så ovanligt som en folkbildande bok som tar sitt ämne på allvar […] När författarna går igenom skäggets roll i historien lyckas de konsekvent hålla rätt ton och presentera fakta som man inte visste att man ville veta.”
Mats Kolmisoppi
Helsingborgs Dagblad, 2013-10-02

”En perfekt present till en skäggig person i din omgivning.”
Karin Fahlström
Grooming Magazine, 2013-09-16

”Årets stora hipsterjulklapp”
Kristian Ekenberg
Arbetarbladet, 2013-08-19

”En rejäl genomgång av skäggets historia och mjuka porträttbilder av Anders Bergstedt bidrar till att boken förtjänar sin plats i hyllan. Men mest sympatiskt med Skäggboken är inställningen att alla sorters skägg är lika mycket värda.”
Peder Edvinsson
King, nr 10 oktober 2013

”Vansinnigt snygga porträttfoton på massor av olika sorters män i olika sorters skägg. Och boken är dessutom snyggt formgiven!”
Annika Koldenius, 2013-08-13

”Välansad produkt full av vildvuxen kuriosa.”
Björn Wiman
Dagens Nyheter, 2013-08-19

”Jag öppnar Skäggboken av Axel Naver, Eric Thorsson och Anders Bergstedt. Blir lite chockad. Inser att jag inte riktigt SETT skägg förrän nu.”
Pia Bergström
Aftonbladet, 2013-08-15

”Den bästa intervjun är den med Mariam, en skäggig kvinna. Hon är den som verkligen lyckas berätta en känsla sitt utanförskap och de delade känslorna inför det.”
Tomas Hemstad
Ottar, 2013-09-12

”En kul coffee­table-bok (fast i mindre format), en sitta och bläddra i-bok där korta intervjuer och skäggiga porträtt varvas med längre artiklar.”
Dagbladet i Sundsvall, Nr 1 bland redaktörens favoriter 2013-09-06

Intervjuer

* TV4 Nyhetsmorgon lör 7/9: Klipp 1 – Skägg är mer poppis än någonsin
* TV4 Nyhetsmorgon lör 7/9: Klipp 2 – Får man ligga mer om man har skägg?
* Vi gästade SR Metropol på bokens releasedag fre 6/9: Anders och Axel talar ur skägget
* Vi pratar om skäggboken i Bandit Rock (5 sept)
* I Göteborgs-Tidningen intervjuas Anders Bergstedt.
* Sydsvenskan skriver en lång artikel och kallar Skäggboken för ett ”praktverk”.
* Kossornas Planet i SR P4, 2013-12-07: ”Får man ligga mer med skägg?”

Laget bakom boken

Här kan du läsa mer om vad Anders Bergstedt gör när han inte gör Skäggboken.

Här kan du få mer info om vårt fantastiska förlag Southside Stories (Tidigare Kalla Kulor förlag).

Emili Svensson har gett insidan av boken dess vackra formgivning.

Omslaget gjordes av Hans von Corswant.